سلامتی

۲۱ علت علت دوبار پریود شدن در ماه + راه‌های درمان موثر_مستطیل زرد


نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی مستطیل زرد

دوبار پریود شدن در ماه حالتی است که در آن فاصله دو سیکل قاعدگی، مختصر‌تر از ۲۴ روز می‌بشود. این عارضه طبق معمول به‌علت تغییرات هورمونی، استرس، مصرف داروهای ضدبارداری، تغذیه نامناسب، افتفعالیت و بیماری‌های رحم و واژن رخ می‌دهد و طبق معمول در دوران بلوغ یا یائسگی، اتفاق می‌افتد. از اثرات ناخوشایند آن می‌توانیم به درد، گرفتگی و دفع لخته‌های تیره خون اشاره کنیم.

اگر تحول سیکل گاه‌به‌گاه است، قضیه مهمی نیست؛ تقریبا ۶۰ درصد بانوان این تغییرات را توانایی می‌کنند. اما اگر به‌صورت مداوم و مکرر، دو بار پریودی در ماه را توانایی می‌کنید، خطرناک است و باید به فکر مراجعه به پزشک باشید.

در این نوشته از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر، درمورد علت، علائم، عوارض و راه‌های درمان دوبار پریود شدن در یک ماه سخن بگویید می‌کنیم.

در انتها اگر هم چنان سوالی دارید، می‌توانید در تکه نظرات بنویسید تا کارشناس سلامتی دکتردکتر به آن جواب دهد.

چرا برخی‌ها دوبار در ماه پریود خواهد شد؟

چرخه قاعدگی طبق معمولً بین ۲۴ تا ۳۸ روز است، اما در برخی افراد امکان پذیر مختصر‌تر باشد که تبدیل دو بار قاعدگی در یک ماه می‌بشود. دوره‌های مختصر پریودی در زنان، دختران و نوجوانان می‌تواند دلایل گوناگون داشته باشد؛ در مطلبی تحت گفتن پریود چیست، به آن مفصل جواب داده‌ایم. اگر دوره‌های مختصر زمان به طور مکرر اتفاق بیفتند، امکان پذیر نشانه‌ای از یک مشکل بهداشتی یا ابتلا به بیماری‌خاص باشد. در این دوره، حتی مقدار خون‌ریزی از خفیف تا شدید متغیر است.

در ادامه، به رایج‌ترین علت‌های دوبار پریود شدن در ماه اشاره می‌کنیم.

دوبار پریود شدن در ماه
تقویم نشان‌دهنده دوبار پریود شدن در ماه در فاصله‌ای کم

مصرف داروهای ضد بارداری

داروهای ضد بارداری امکان پذیر برخی اوقات جهت خونریزی‌های اضافی یا فاصله‌های وقتی مختصر‌تری بین پریودها شوند چون بر سطح هورمون‌های بدن تأثیر می‌گذارند.

بنابر حرف های وبسایت verywellhealth،

قرص‌های ضدبارداری به‌اختصاصی زمان اغاز مصرف یا تحول برند قرص، می‌توانند بر چرخه قاعدگی تأثیرات زیاد بسیاری بگذارند.

شیردهی

هورمون‌هایی که در در دوران شیردهی ترشح خواهد شد، می‌توانند روی چرخه قاعدگی تأثیر گذاشته و علتایجاد اخلالاتی از جمله پریود با فاصله زیاد کم در طول یک ماه شوند. این تغییرات به‌طور معمول تا وقتی که شیردهی ادامه دارد، امکان پذیر ادامه اشکار کنند.

تا ۴۰ روز سپس از زایمان، خون‌ریزی طبیعی است؛ اما رنگ و الگوی این خون‌ریزی هیچ شباهتی به پریودی ندارد. نامش لوچیا است و هر مادری سپس از زایمان، این مرحله خون‌ریزی بی‌وقفه را توانایی می‌کند. این خون‌ در ابتدا روشن و قرمز‌رنگ است و به‌مرور زمان، سپس از ۶ تا ۸ هفته، تیره‌تر می‌بشود. به این علت نباید این خون را با قاعدگی بعد از زایمان نادرست گرفت.

سقط جنین

بعد از سقط جنین، بدن برای برگشت به حالت عادی به زمان احتیاج دارد. خونریزی‌های سپس از سقط، امکان پذیر به‌طور موقت علتپریودی نامنظم یا مجدد پریود شدن در فاصله وقتی کم شوند. این تغییرات زیاد تر به علت نوسانات هورمونی و فیزیولوژیکی می باشند.

سپس از زایمان

دو بار پریود شدن در ظول یک ماه سپس از زایمان طبق معمولً به علت تغییرات هورمونی و بازیابی تدریجی چرخه قاعدگی رخ می‌دهد.

بارداری

بعضی اوقات در دوران بارداری، تغییرات هورمونی زیاد علترخ می‌دهد که خونریزی‌های سبک به علت لانه‌گزینی جنین یا دیگر مشکلات بارداری اتفاق بیفتد. این خونریزی، امکان پذیر به نادرست به گفتن پریود در نظر گرفته بشود.

بارداری دلیل دو بار پریود شدن در ماه

بلوغ

در دوران بلوغ دختران، تحول و تنظیم مجدد هورمون‌ها امکان پذیر علتپریودهای نامنظم بشود. این نوسانات هورمونی می‌تواند تبدیل پریودهای زودهنگام یا بیشتر از حد معمول بشود.

قرار گرفتن در دوره پیش یائسگی

در این دوره، هورمون‌های بدن دچار تغییراتی خواهد شد که علتایجاد پریودهای نامنظم یا خونریزی‌های زیاد تر از حد معمول خواهد شد. سیکل‌های قاعدگی هم به طور غیرقابل پیش‌بینی، تحول می‌کنند. این حالت طبق معمول در زنان بالای ۴۰ سال مشاهده می‌بشود.

استرس شدید

استرس می‌تواند به مقدار بسیاری روی هورمون‌ها و کارکرد سیستم غدد درون‌ریز تأثیر بگذارد. استرس زیاد علتبرهم خوردن اعتدال هورمونی و در نتیجه پریودهای نامنظم یا دو بار پریود شدن در یک ماه می‌بشود.

تحول سبک زندگی

تغییرات در سبک زندگی همانند رژیم غذایی نامناسب یا افتخواب می‌تواند روی کارکرد و مقدار ترشح هورمون‌ها تأثیر بگذارد. این تغییرات امکان پذیر تبدیل برهم خوردن چرخه قاعدگی و دو بار پریود شدن در ماه بشود. این چنین، ورزش شدید یا تغییرات شغلی نیز می‌توانند به این مشکل دامن بزنند.

چاقی

چاقی می‌تواند بر مقدار سطح استروژن بدن تأثیر بگذارد و جهت اختلال در کارکرد تخمدان‌ها شده و در نتیجه، تبدیل دو بار پریود شدن در یک ماه بشود.

چاقی از دلایل دوبار پریود شدن در یک ماه

عفونت واژن یا رحم

عفونت‌های رحم یا عفونت واژن می‌توانند علتالتهاب در دستگاه تناسلی شوند. این التهاب‌های مزمن، می‌توانند تبدیل خونریزی‌های غیرعادی شوند.

بیماری التهابی لگن

بیماری التهابی لگن، عفونت‌هایی می باشند که بر اندام‌های تولیدمثل تأثیر می‌گذارند. التهاب در رحم و تخمدان‌ها می‌توانند علتخونریزی‌های غیرعادی، نامنظم یا تکرار پریود در بازه‌ای کم شوند.

اختلال هورمونی

اختلالات هورمونی می‌توانند چرخه قاعدگی را به شدت تحت تأثیر قرار دهند. این اختلالات امکان پذیر به علت بیماری‌های غدد درون‌ریز، مصرف داروها یا تغییرات طبیعی بدن تشکیل شده و تبدیل پریودهای نامنظم و دو بار پریود شدن در ماه شوند.

پولیپ رحم

پولیپ‌‌های رحم می‌توانند علتخونریزی‌های غیرعادی یا پریودهای شدید شوند. در برخی موارد، پولیپ رحم می‌توانند تبدیل تغییرات در چرخه قاعدگی و حتی بیشتر از یک بار پریود شدن در ماه شوند.

سندرم تخمدان پلی کیستیک

با ابتلا به این بیماری، در تخمدان‌ها تعداد بسیاری کیست کوچک رشد کرده و همین سطح هورمون‌ها را دچار اختلال می‌‌کند. این اختلالات هورمونی در بیماری تنبلی تخمدان، علاوه‌بر تشکیل مشکل در فرآیند تخمک‌گذاری، علتپریودهای نامنظم و غیرعادی شوند.

سلول‌های سرطانی

در موارد نادر، وجود سلول‌های سرطانی در رحم یا دستگاه تناسلی می‌تواند علتخونریزی‌های غیرعادی یا نامنظم بشود. سرطان‌های مربوط به دستگاه تناسلی زنان امکان پذیر علتپریودهای شدید یا غیرمنتظره بشود.

اختلال در کارکرد تیروئید

اختلالات تیروئید همانند هیپوتیروئیدی یا هایپرتیروئیدی، می‌توانند بر چرخه قاعدگی تأثیر بگذارند. اختلال تیروئید، می‌تواند علتپریودهای نامنظم یا شدیدتر از حد معمول تغییرات عمده در طول یا شدت پریودها بشود.

اندومتریوز

با ابتلا به اندومتیوز، بافتی که در رحم است، خارج از رحم رشد می‌کند و علتخونریزی‌های غیرطبیعی و درد شدید می‌بشود. این حالت در نهایت، تبدیل پریودهای نامنظم یا دوبار پریود شدن در ماه یا خونریزی‌های اضافی ناشی از اندومتریوز خواهد شد.

فیبروم رحم

فیبروم‌ رحم با داخل کردن سختی زیاد بر رحم، علتتحول در سیکل قاعدگی و زیاد تر از یک بار قاعدگی در ماه می‌بشود.

بیماری های زنانه از جمله دلایل دوبار قاعدگی در ماه

علت دوبار پریود شدن دختر در ماه

در دختران جوان، امکان پذیر پریودهای نامنظم به علت تنظیم نشدن کامل هورمون‌ها در دوران بلوغ رخ دهد. این شرایط امکان پذیر علتبشود که دختران در ماه چندین بار پریود شوند. زیاد تر این تغییرات به مرور زمان و با تکامل هورمونی رفع می‌بشود.

علت دوبار پریود شدن زنان در ماه

علاوه‌بر سقط جنین، دلایل فرد دیگر می باشند که روی پریود شدن مکرر زنان در طول یک ماه، تاثییر می‌گذارند. برای مثال فعالیت جنسی خشن، تجاوز یا قراردهی نادرست تامپون، علتصدمه به دهانه رحم، واژن یا فرج می‌بشود و همین، یکی از دلایل وقوع این اتفاق در بانوان است.

علت دوبار پریود شدن در ماه نوجوانان

بلوغ، دوران بی‌نظمی و ناهماهنگی است. دختران نوجوان به‌علت نوسانات هورمونی شدید در این دوره، تحول سیکل قاعدگی و پریودهای مختصر‌تر را توانایی می‌کنند. دو پریودی در یک ماه در این دوره از زندگی، کاملا طبیعی است و به‌مرور زمان که سطح هورمون‌های استروژن و پروژسترون به حالت پایه می‌رسد، خود‌به‌خود درمان می‌بشود.

علت پریود شدن سپس از یک هفته پاکی

تغییرات هورمونی، مهم‌ترین علت پریودی سپس از یک هفته پاکی است. یقیناً نباید تاثییر استرس، تغییرات وزن یا عوارض جانبی داروهای ضدبارداری را بر دو بار قاعدگی در ماه دست‌کم گرفت. تنبلی تخمدان، عفونت‌، سرطان، فیبروم، پولیپ رحم، اندومتریوز و مشکلات خونریزی جهت خون‌ریزی بین قاعدگی یک‌هفته‌ای و پرلخته می‌بشود.

علت سه بار پریود شدن در ماه

سه بار قاعدگی در طول یک ماه اتفاقی است که هرکسی توانایی‌اش نمی‌کند. این یک مشکل اساسی، نادر و پرخطر است و طبق معمول از نوسانات هورمونی، بیماری‌های گوناگون و به‌گمان زیاد زیاد تنبلی تخمدان نشات می‌گیرد. به‌محض مشاهده علائم سومین پریودی در ماه، پزشک متخصص زنان را در جریان بگذارید تا به اختلالات بعدی در این عرصه دچار نشوید.

دوبار قاعدگی در ماه

علائم همراه با دو بار پریود شدن در ماه

خون‌ریزی بین‌ قاعدگی به هر علتی باشد، با علائمی همراه است که فرد به‌وضوح حس می‌کند. در ادامه و در جدول زیر، حرف های‌ایم که دوبار پریود شدن در ماه بسته به علتش، چه علائمی دارد؟!

علائم توضیحات
خونریزی غیرعادی شدت خونریزی زیاد تر یا کمتر از حد معمول، لکه‌بینی بین دو پریود یا طویل‌تر از دوره‌های عادی.
درد شکم یا لگن حس درد یا گرفتگی در ناحیه زیر شکم یا لگن که امکان پذیر شدیدتر از معمول باشد و حتی بین دوره‌ها ادامه یابد.
خستگی و ضعف افت انرژی به علت از دست دادن خون زیاد تر از حد معمول و حس نیاز به استراحت زیاد تر.
تغییرات در خلق و خو تحریک‌پذیری، اضطراب، افسردگی یا ناپایداری عاطفی ناشی از تغییرات هورمونی.
مشکلات گوارشی نفخ، یبوست یا اسهال در طول یا بین دوره‌های قاعدگی و تحول در اشتها یا میل به غذاهای خاص.
علائم مرتبط با عفونت یا التهاب تب، ترشحات غیرعادی واژینال، حس سوزش یا خارش در ناحیه تناسلی در صورت وجود عفونت.
درد زمان رابطه جنسی یا ادرار درد در زمان رابطه جنسی یا ادرار به علت عفونت یا بیماری‌های لگنی.
ریزش مو یا مشکلات پوستی آکنه، ریزش مو یا دیگر مشکلات پوستی که امکان پذیر در شرایطی همانند سندرم تخمدان پلی‌کیستیک رخ دهد.
تورم یا حساسیت در سینه‌ها حساسیت یا تورم در سینه‌ها به علت تغییرات هورمونی.
سردرد یا میگرن سردردهای مکرر یا میگرن که ناشی از نوسانات هورمونی به‌اختصاصی در نزدیکی دوره‌ها است.
افزایش یا افت وزن ناگهانی تغییرات وزن به علت اختلالات هورمونی یا استرس.

مسئله! در صورت وجود علائم شدید یا غیرمعمول، مراجعه به پزشک الزامی است.

چه افرادی زیاد تر دچار دوبار پریود شدن در ماه خواهد شد؟

دوبار پریود شدن در ماه می‌تواند برای هر زن و دختری در دوره‌های گوناگون زندگی اتفاق بیافتد، به‌خصوص اگر:

  • به تازگی برای اولین‌بار پریود شده‌اید و در دوران بلوغ به‌سر می‌برید؛
  • بزرگسالی با سابقه خانوادگی فیبروم، کیست یا یائسگی زودرس هستید؛
  • به‌صورت مداوم و مکرر، درد و انقباض شدید در ناحیه شکم حس می‌کنید؛
  • دوره‌های قاعدگی سنگین و غیر طبیعی دارید؛
  • در طول رابطه جنسی درد طویل و شدید دارید؛
  • در روزهای پریودی گرفتگی‌های غیرطبیعی را توانایی می‌کنید؛
  • در طول قاعدگی لخته‌ خون‌های تیره دفع می‌کنید.

عوارض دو بار قاعدگی در ماه

در صورت ابراز این عارضه، قظعا مشکلات مختلفی برای فرد به وجود می‌آید. برای مثال، کم‌خونی ناشی از فقر آهن به‌علت از‌دست‌دادن حجم زیاد خون اتفاق می‌افتد و با علائمی همانند خستگی، بی‌حالی، سردرد، ضعف همیشگی، آریتمی قلبی و مشکلات تنفسی همراه است.

این چنین که دو بار پریود شدن در یک ماه، طبق معمول دردهای شکمی و لگنی شدید تشکیل می‌کند و علتکاهش کیفیت زندگی فرد می‌بشود. این قضیه اگر ادامه‌دار بشود و نسبت به آن بی‌دقت باشید، گسترش می‌یابند و عرصه خطرات جدی‌تر را فراهم می‌کنند.

دردهای شکمی و لگنی به‌خاطر دوبار پریود شدن در ماه

درمان دوبار پریود شدن در یک ماه

درمان دو بار قاعدگی در ماه بسته به علتی که دارد، متفاوت است. در ادامه، هر کدام از سبک‌های درمانی را به تفکیک بازدید کرده‌ایم:

درمان دارویی

بسته به علت وقوع این اتفاق، داروهای مختلفی برای درمان دو بار پریود شدن در یک ماه تجویز می‌بشود:

علت درمان
کم‌کاری تیروئید مصرف داروهای جانشین هورمون تیروئید
پرتلاشی تیروئید مصرف داروهای ضد تیروئید
اندومتریوز قرص‌های ضد بارداری با دوز کم
یائسگی هورمون‌درمانی و درمان‌های جایگزینی استروژن
بیماری التهابی لگن مصرف آنتی‌بیوتیک‌
فیبروم و کیست منفعت گیری از IUD و انواع جراحی
استرس تحول در سبک زندگی (ورزش منظم، تمرین مدیتیشن یا گفتگودرمانی)
افت یا افزایش شدید وزن برنامه‌ریزی برای کنترل وزن

مصرف داروهای تنظیم هورمون

اگر علت دوبار پریود شدن در یک ماه نوسانات هورمونی باشد، اولین نظر درمانی پزشک، مصرف داروهای هورمونی است. این داروها سطح هورمون‌های خون را به حالت پایه بازمی‌گردانند، چرخه پریودی را بهبود می‌بخشند و سیکل قاعدگی را منظم و سروقت می‌کنند.

این چنین امکان پذیر پزشک داروهای خاصی برای جلوگیری از رشد فیبروم‌ها و کوچک‌کردن آنها تجویز کند. تجویز این داروها، آخرین تلاش پزشک برای درمان فیبروم، قبل از عمل جراحی است.

دارو درمانی برای دوبار پریود شدن در یک ماه

جراحی

دو بار پریودی در ماه، بعضی اوقات نشانه یک مشکل اساسی و نیازمند مداخله جراحی است. راه حلهای زیر، جراحی‌های معمول برای درمان این مشکل می باشند:

  • جراحی سونوگرافی متمرکز با هدایت MRI؛ اگر مختصر‌شدن فاصله بین پریودها به‌علت فیبروم یا کیست رحم باشد، پزشک طی این جراحی کم‌تهاجمی، بافت فیبروم را با امواج صوتی گرم می‌کند و از بین می‌برد.
  • آمبولیزاسیون شریان رحمی؛ طی این جراحی تازه و کم‌تهاجمی، پزشک با تشکیل یک شکاف چند میلی‌متری، راه خون‌رسانی به رحم و تغذیه فیبروم را می‌بنند. درنتیجه فیبروم‌ها می‌پوسند، کوچک خواهد شد و رفته‌رفته از بین می‌روال.
  • میومکتومی؛ طی این جراحی بزرگ شکمی، پزشک برشی در شکم تشکیل می‌کند تا فیبروم را از دیواره‌های عضلانی رحم جدا کند و از‌طریق دهانه رحم بیرون بکشد.
  • هیسترکتومی؛ هیسترکتومی تیر آخر درمان مشکلات رحمی است. پزشک در این جراحی تهاجمی قسمت‌هایی از رحم یا کل این اندام را برمی‌دارد.

تحول راه حلهای پیشگیری از بارداری

اگر از داروهای ضدبارداری منفعت گیری می‌کنید، برای نظم‌دهی به سیکل قاعدگی باید روش‌ پیشگیری را تحول دهید. منفعت گیری از حلقه رحمی IUD را جانشین داروها و پچ‌های هورمونی کنید. این کار فیبروم‌ رحمی را کوچک نمی‌کند، اما می‌تواند فاصله مختصر پریودی را طویل‌تر و منظم‌تر کند.

اصلاح سبک زندگی

هیچ درمانی به‌اندازه سالم‌زیستی در نظم‌دهی به قاعدگی موثر نیست. این درمان کاملا غیرتهاجمی است و عوارض جانبی ندارد:

  • یک رژیم تغذیه سالم شامل همه مواد مغذی الزامی انتخاب کنید و به آن پایبند باشید. بدن برای تنظیم سیکل قاعدگی به ویتامین‌ها، مواد معدنی و آهن احتیاج دارد.
  • ورزش را در برنامه‌ریزی روزانه خود بگنجانید. نیازی به ورزش‌های سنگین نیست، انجام تمرینات یوگا یا پیاده‌روی مداوم به‌قدر کافی موثر است.
  • فضای زندگی را آرام کنید و از استرس دور بمانید. اگر مستعد تنبلی تخمدان باشید، استرس و سختی به‌سادگی نظم سیکل قاعدگی شما را به هم می‌زند.
  • تاثییر خواب کافی و سروقت را در بهبود اختلال پریودی دست‌کم نگیرید. تلاش کنید ساعت خوابیدن و بیدارشدن مشخصی داشته باشید.
  • هر روز یک قاشق سرکه سیب بنوشید و دارچین و زنجبیل را کنار همه غذاها مصرف کنید.

ورزش از جمله راه های درمان دوبار پریود شدن در ماه

چطور جلوی دوبار پریودی در ماه را بگیرم؟

قاعدگی باید سیکل منظم داشته باشد و دوبار پریودی در ماه قضیه‌ای نیست که کنار‌آمدن با آن،‌ عاقلانه باشد. اگر حس می‌کنید فاصله وقتی پریود‌های شما مختصر‌تر شده و علتش را نمی‌دانید، برای ریشه‌یابی و درمان موثر باید به دکتر زنان مراجعه کنید. این مشکل می‌تواند پیش‌عرصه‌ای برای مشکلات جدی‌تر رحم و تخمدان یا مسائل هورمونی باشد.

شما می‌توانید برای مراجعه به متخصص زنان و جلوگیری از دوبار پریودی در ماه، از امکان نوبت‌دهی آنلاین پزشکان در سایت دکتردکتر منفعت‌مند شوید.

منبع:

verywellhealth

سوالات متداول

چرا سپس از ده روز مجدد پریود شدم مشکل از چی هست؟

فاصله مختصر پریودها طبق معمول به‌علت تغییرات هورمونی و مشکلات رحم و تخمدان همانند تنبلی تخمدان است. استرس، افت وزن و موارد فرد دیگر که در متن مقاله اشاره کردیم هم تأثیرگذارند.

علت پریود شدن سپس از یک هفته چیست؟

پریودی مجدد سپس از یک هفته پاکی می‌تواند نشانه نوسانات هورمونی و تغییرات وزن باشد یا به‌علت مصرف داروهای ضدبارداری رخ دهد.

آیا دوبار پریود شدن در ماه طبیعی است؟

اگر گاه‌به‌گاه باشد بله؛ طبیعی است. اما اگر به‌صورت مداوم تکرار بشود و علتش را ندانید، خطرناک است و برای درمانش، باید به فکر مراجعه به پزشک باشید.

آیا دوبار پریود شدن در ماه نشانه بارداری است؟

کوتاهی سیکل پریود می‌تواند نشانه بارداری سالم یا بارداری خارج رحمی باشد. به‌خصوص اگر مادر در دوران بارداری مدام درحال ورزش و فعالیت‌های سنگین باشد.

آیا دوبار پریود شدن در ماه درمان دارد؟

بله. می‌توان با اصلاح سبک زندگی (تغذیه سالم، ورزش، افت استرس) و راه حلهای پزشکی همانند هورمون‌درمانی، درمان تیروئید یا برداشتن کیست‌های تخمدانی، این مشکل را رفع کرد.

چه افرادی زیاد تر در معرض خطر دوبار پریود شدن در ماه می باشند؟

افراد مبتلا به مشکلات هورمونی یا بیماری‌های عرصه‌ای، دختران در سن بلوغ و بزرگ‌سالان با سابقه خانوادگی مشکلات رحمی، زیاد تر در معرض این خطر قرار دارند.

چه وقتی برای دوبار قاعدگی در ماه به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر فاصله پریودها کمتر از ۲۴ روز، دوره پریودی زیاد تر از ۷ روز و خون‌ریزی در این دوره شدید است، برای مطمعن از حالت سلامت خود به پزشک مراجعه کنید.

برچسب‌ها:

محتوای این مقاله فقط برای افزایش اطلاعات عمومی شما است و به منزله تجویز پزشکی نیست.

اشتراک گذاری

دسته بندی مطالب

مقالات کسب وکار

مقالات تکنولوژی

مقالات آموزشی

سلامت و تندرستی

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا