سلامتی

همه چیز درمورد داروی کتوتیفن و موارد مصرف آن_مستطیل زرد


نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی مستطیل زرد

داروی کتوتیفن، حساسیت را افت می‌دهد و از فعال شدن سلول‌های ایمنی خاص جلوگیری می‌کند. این دارو در اشکال خوراکی و چشمی، برای درمان آلرژی‌هایی همانند التهاب ملتحمه آلرژیک، آسم و کهیر منفعت گیری می‌بشود.

این داروی ضد آلرژی، با مسدود کردن گیرنده‌های هیستامین و جلوگیری از آزادسازی مواد التهابی، علائم آلرژیک را افت می‌دهد.

در این نوشته از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر، به بازدید مزایا، عوارض جانبی و نحوه منفعت گیری از آن پرداخته‌ایم.

در انتها، اگر سوالی درمورد این دارو و نحوه مصرف آن دارید، در تکه نظرات بنویسید تا کارشناس سلامتی دکتردکتر به آن جواب دهد.

داروی کتوتیفن چیست و از چه ترکیبات دارویی راه اندازی شده است؟

داروی کتوتیفن (Ketotifen)، یک آنتی هیستامین و تثبیت کننده ماست سل (گلبول‌های سفید) است که مصرف آن از عکس العمل‌های آلرژیک همانند آسم، رینیت آلرژیک و ورم ملتحمه چشم جلوگیری می‌کند. نحوه کارکرد این دارو به‌طوری است که با مسدود کردن گیرنده‌های هیستامین، آزادسازی مواد التهابی از نوعی از گلبول‌های سفید را مهار می‌کند.

این دارو، عمدتا از کتوتیفن فومارات به گفتن ماده فعال راه اندازی شده است. علاوه‌بر ماده فعال، فرمولاسیون‌ آن طبق معمول شامل مواد غیرفعال یا کمکی بوده که به جذب و کارکرد بهتر دارو پشتیبانی می‌کنند.

مواد کمکی این دارو شامل لاکتوز، استئارات منیزیم و سلولز خواهد شد. این مواد، بسته به اشکال متنوع دارو (قرص، شربت یا قطره چشمی)، فرمولاسیون و نام تجاری متغیری دارند.

شربت کتوتیفن یکی از اشکال دارویی داروی کتوتیفن

این دارو به چه اَشکالی در داروخانه‌ها اراعه می‌بشود و چه دوزهایی دارد؟

این دارو، در چندین فرم قرص، شربت و قطره چشمی و با نام تجاری زادیتن در بازار حاضر است. در ادامه، به انواع اشکال دارویی آن پرداخته‌ایم:

قرص خوراکی

دوز معمول مصرف این قرص یا قرص زادیتن، برای بزرگسالان و کودکان بالای ۳ سال،۱ میلی‌گرم است. بعضی اوقات، بسته به شدت حالت و جواب بدن بیمار به درمان، دوز به ۲ میلی‌گرم یا مصرف ۲ بار در روز افزایش اشکار می‌کند.

شربت کتوتیفن

فرمولاسیون این شربت، حاوی ۱ میلی‌گرم کتوتیفن در هر ۵ میلی‌لیتر است.

قطره چشمی کتوتیفن

این قطره چشمی که با نام‌های کتوتیفن، زادیتن و آلاوی در بازار موجودند، حاوی ۰.۲۵ میلی‌گرم کتوتیفن فومارات می باشند.

داروی کتوتیفن به صورت قطره برای درمان قرمزی و تورم چشم ناشی از حساسیت‌های فصلی

قرص کتوتیفن برای چیست و چه کاربردی دارد؟

این قرص با مهار ترشح هیستامین، تعداد بسیاری از علائم آلرژیک را بهبود می‌دهد. در ادامه، به موثرترین کاربردهای داروی کتوتیفن پرداخته‌ایم:

آسم برونشیال

داروی کتوتیفن برای مدیریت آسم برونشیال و پیشگیری از حملات آسم منفعت گیری می‌بشود. این دارو، با مهار هیستامین‌ها، التهاب راه‌های هوایی را افت می‌دهد. این اثربخشی، به افت بسیاری و شدت علائم آسم پشتیبانی می‌کند. با این حال، این دارو برای درمان حملات حاد آسم موثر نیست و باید به‌گفتن بخشی از درمان طویل مدت آسم منفعت گیری بشود.

رینیت آلرژیک

پزشک، این دارو را برای درمان رینیت آلرژیک هم تجویز می‌کند. این بیماری در تاثییر تماس با آلرژن‌هایی همانند گرده گل‌ها، گرد و غبار یا پر حیوانات رخ داده و در نتیجه آن علائمی همانند عطسه، آبریزش بینی و خارش ظاهر خواهند شد.

مهار آزادسازی هیستامین و دیگر مواد شیمیایی تشدیدکننده علائم آلرژیک توسط این دارو انجام می‌بشود. این اثربخشی، ناراحتی‌های ناشی از آلرژی‌های فصلی یا دائمی را بهبود خواهد داد.

کونژکتیویت آلرژیک

این دارو برای مدیریت انواع عکس العمل‌های آلرژیک که علتتحریک، قرمزی و تورم چشم‌ها خواهد شد، کارکرد زیاد موثری دارد. این دارو، با پایدارسازی سلول‌های ماست در چشم، التهاب و ناراحتی چشم ناشی از آلرژی به گرده گل‌ها یا موی حیوانات را افت می‌دهد.

دوز، نحوه مصرف و بهترین زمان مصرف این دارو

قرص کتوتیفن طبق معمول به طور خوراکی همراه یا بدون غذا مصرف می‌بشود. دوز استاندارد برای بزرگسالان و کودکان بالای ۳ سال، ۱ میلی‌گرم و ۲ بار در روز است.

بر پایه اطلاعات منتشرشده در رابطه نحوه مصرف این دارو در وب‌سایت انتشارات پزشکی WebMd آمریکا،

چنانچه، پزشک هر یک از اشکال این دارو را تجویز کرده است، به‌طور منظم از آن تا زمان بهبودی کامل منفعت گیری کنید. درواقع، باید مصرف این دارو را تا زمان آخر فصل گرده افشانی یا دور شدن از دیگر مواد آلرژیک ادامه دهید؛ حتی درصورتی‌که، علائم آلرژیک ناپدید شده یا بهبود یافته باشند. این چنین، برای این که مصرف آن را برای بسپارید، هر روز در ساعات مشخصی از آن منفعت گیری کنید.

هر یک از اشکال داروی کتوتیفن خارجی یا داخلی، نحوه مصرف و دوز متغیری دارند که در ادامه به آن‌ها اشاره کرده‌ایم:

طریقه مصرف قرص کتوتیفن ۱

قرص کتوتیفن برای بزرگسالان و کودکان بالای ۳ سال، باید در دوز ۱ میلی‌گرم و ۲ بار در روز مصرف بشود. مصرف این قرص، برای کودکان بین ۶ ماه تا ۳ سال، مشابه با وزن بدن و توسط پزشک تعیین خواهد شد.

این قرص خوراکی، باید همراه با غذا یا بدون غذا کاملا بلعیده بشود. باید از شکستن و جویدن این قرص پرهیز کرد. پزشک، مصرف این قرص را در فواصل وقتی منظم، به طور ۱ بار در صبح و ۱ بار در عصر تجویز می‌کند.

طریقه مصرف شربت

بزرگسالان و کودکان بالای ۳ سال، ۱ بار صبح و ۱ بار عصر باید دوز معمول شربت کتوتیفن یعنی ۱ میلی‌گرم در ۵ میلی‌لیتر شربت را مصرف کنند. برای کودکان پایین‌تر از ۳ سال تا ۶ ماه، دستور مصرف این شربت مشابه با وزن کودک و تشخیص پزشک تعیین می‌بشود.

طبق معمول، مصرف ۰.۲۵ میلی‌لیتر از شربت و ۲ بار در روز جهت اثربخشی این دارو برای کودک بیمار ملزوم است. این شربت، هیچ زمان برای بلع راحت‌تر نباید با مایعات یا غذا ترکیب بشود.

مصرف دوبار در روز شربت کتوتیفن برای مدیریت واکنش‌های آلرژیک

طریقه مصرف قطره

چکاندن یک قطره از کتوفین قطره چشمی، در فواصل وقتی هر ۸ تا ۱۲ ساعت برای بهبود آلرژی‌های چشمی ملزوم است. قبل از چکاندن انواع قطره چشمی، دست‌ها باید شسته بشود.

این چنین، بعد از چکاندن قطره، با تشکیل سختی ملایم به گوشه داخلی چشم به زمان ۱ دقیقه، می‌توان از نشت آن به بیرون جلوگیری کرد. بین مصرف این قطره با دیگر قطره‌های چشمی، باید حداقل ۵ دقیقه فاصله وقتی در نظر گرفت.

خطرات و عوارض داروی کتوتیفن

هر یک از اشکال دارویی این دارو، عوارض جانبی خاص خود را برجای می‌گذارند. در جدول زیر، به با اهمیت ترین عوارض و خطرات آن‌ها پرداخته‌ایم:

اشکال دارویی گمان وقوع عوارض عوارض
قطره چشمی عوارض جانبی رایج قرمزی، تورم و خارش چشم

ترشح از چشم

درد یا ناراحتی در چشم

کهیر

سوزش یا گزگز در چشم

خشکی چشم

حساسیت به نور

بزرگ شدن مردمک‌ها

عوارض جانبی نادر درد چشم یا تغییرات در بینایی

نشانه‌های عفونت چشم

قرص و شربت عوارض جانبی رایج خواب‌آلودگی

افزایش وزن

خشکی دهان

تحریک‌پذیری

خونریزی بینی

حالت تهوع و استفراغ

یبوست یا اسهال

سردرد، سرگیجه و خستگی

عوارض جانبی نادر شوک آنافیلاکسی

تشنج

اختلالات خونی و کبدی

بعضی اوقات، این عوارض جانبی بسته به ویژگی‌ها و شرایط هر فرد به‌شکل متغیری ظاهر خواهد شد.

ایا قرص کتوتیفن خواب آور است؟

خواب‌آلودگی، یکی از عوارض جانبی رایج این دارو است. با این حال، این قرص هیچ زمان به‌گفتن قرص خواب تجویز نمی‌بشود. درواقع، این قرص می‌تواند الگوهای خواب را تحت تاثییر قرار دهد؛ اما هیچ‌گاه به‌گفتن داروی خواب‌آور تایید یا پیشنهاد نخواهد شد.

موارد احتیاط در منفعت گیری از این دارو

موارد احتیاط منفعت گیری از این دارو شامل موارد زیر می باشند:

  • افراد دچار به حساسیت به کتوتیفن و دیگر ترکیبات این دارو
  • افراد مبتلا به برخی بیماری‌های چشمی همانند گلوکوم
  • منفعت گیری‌کنندگان از لنزهای تماسی نرم به علت گمان تحریک چشم در تاثییر جذب مواد نگهدارنده قطره چشمی توسط لنزها
  • افراد در حال رانندگی یا زمان کار با دستگاه‌های سنگین
  • دوران بارداری و شیردهی
  • کودکان زیر ۳ سال به علت عدم اثبات ایمنی و اثربخشی دارو برای این گروه سنی
  • افراد مصرف‌کننده داروهای آرامبخش و آنتی‌هیستامین‌ها

قبل از اغاز منفعت گیری از این دارو، برای مطمعن از مناسب بودن آن برای سلامتی باید با پزشک مشورت کرد.

چه افرادی نباید از این دارو منفعت گیری کنند؟

افراد زیر نباید از این دارو منفعت گیری کنند:

  • کودکان زیر ۳ سال
  • افراد حساس به کتوتیفن
  • افراد با سابقه صرع و تشنج
  • افراد مبتلا به احتباس ادراری یا انسداد دستگاه گوارش
  • افراد مستعد ابتلا به گلوکوم با زاویه بسته

این چنین، گمان انتقال این دارو از طریق شیر به نوزاد وجود دارد. به‌همین‌خاطر، مادران شیرده نباید از این دارو سرخودانه و بدون تجویز پزشک منفعت گیری کنند.

آیا مصرف داروی کتوتیفن در دوران شیردهی و بارداری مجاز است؟

به علت وجود داده‌های محدود در مثالهای انسانی، منفعت گیری از این دارو در دوران بارداری باید تنها وقتی انجام بشود که منفعت آن برای مادر، از خطرات احتمالی برای جنین زیاد تر باشد. این چنین، گمان ترشح این دارو به شیر مادر وجود دارد. بنابر این موارد، می‌توان او گفت منفعت گیری از کتوتیفن در دوران بارداری و شیردهی باید تنها تحت نظر پزشک انجام بشود.

مادر باردار مبتلا به آبریزش بینی ناشی از حساسیت فصلی

تداخلات دارویی کتوتیفن

مصرف همزمان این دارو با برخی از داروهای دیگر، تبدیل تداخل دارویی خواهد شد. در جدول زیر، به با اهمیت ترین داروهای دارای تداخل با این دارو اشاره کرده‌ایم:

گروه‌های دارویی نحوه تداخل
داروهای آرام‌قسمت افت اثرات آرام‌قسمت مسکن‌ها، خواب‌آورها و آنتی‌هیستامین‌ها توسط کتوتیفن
داروهای ضددیابت افت قابل برگشت شمارش پلاکت‌ها در تاثییر مصرف همزمان این داروها
تست‌های آزمایشگاهی سرکوب جواب هیستامینی و تشکیل نتایج منفی کاذب در آزمایش‌های پوستی

قبل از اغاز مصرف همزمان این دارو با دیگر داروها، برای مطمعن از ایمنی و کارآمدی آن باید با پزشک مشورت کرد.

مصرف سرخود و اوردوز با این دارو

در صورت مصرف بیشتر از حد داروی کتوتیفن، گمان وقوع عوارض زیر افزایش اشکار می‌کند:

  • عوارض عصبی؛ خواب‌آلودگی شدید، گیجی، از دست دادن هوشیاری، عدم اعتدال، ابتلا به توهم، مشکل در حرکت ارادی عضلات، تکان‌های غیرارادی عضلانی، اختلال در سخن بگویید کردن و تشنج
  • عوارض قلبی؛ تپش قلب سریع یا نامنظم، سختی خون پایین، آریتمی قلب و ایست قلبی
  • عوارض تنفسی؛ افسردگی تنفسی، آپنه خواب و ادم ریوی
  • عوارض گوارشی؛ تهوع، استفراغ، درد شکم، اسهال و التهاب پانکراس

بعضی اوقات، مصرف بیشتر از حد کتوکیفن در کودکان تبدیل انسفالولوپاتی سمی یا همان مسمومیت با مواد شیمیایی می‌بشود که عواقب طویل‌زمان برای سلامتی کودک در پی خواهد داشت.

مزایای منفعت گیری از این دارو

این دارو یک آنتی‌هیستامین و تثبیت‌کننده نوعی از گلبول‌های سفید خون است که برای درمان بیماری‌های آلرژیک همانند ورم ملتحمه چشم، آسم و کهیر منفعت گیری می‌بشود. فرم چشمی این داروی آنتی هیستامین، خارش و سوزش چشم ناشی از آلرژی‌های فصلی را تسکین می‌دهد؛ درحالی‌که، شکل خوراکی آن در پیشگیری از بیماری‌های سیستمیک همانند حملات آسم و عکس العمل‌های آلرژیک نقش زیاد موثری دارد.

فرد مبتلا به قرمزی چشم در اثر حساسیت فصلی و نیازمند به مصرف داروی کتوتیفن

چطور باید از این دارو نگهداری کرد؟

این دارو، باید در بسته‌بندی خود، در دمای اتاق و دور از گرما، رطوبت و نور مستقیم نگهداری بشود. هم‌این چنین، یخ زدگی دارو علتعدم اثربخشی آن خواهد شد. در صورت تحول رنگ یا کدر شدن قطره آن، از آن منفعت گیری نکنید. بعد از هر بار منفعت گیری، برای جلوگیری از آلودگی درب بطری را محکم ببندید.

اهمیت این دارو در درمان آلرژی‌ها

داروی کتوتیفن یک داروی موثر برای کنترل و درمان علائم آلرژیک است. این دارو، به شکل خوراکی و قطره چشمی در بازار وجود دارد. کتوتیفن، با افت التهاب و مسدود کردن گیرنده‌های هیستامین، به بهبود حالت بیماران مبتلا به آلرژی پشتیبانی می‌کند.

با این حال، مصرف آن برای جلوگیری از عوارض جانبی و تداخلات دارویی باید تحت نظر پزشک انجام بشود. تنها در این شرایط، بهترین نتیجه را برای بهبود علائم آلرژیک به جستوجو خواهد داشت.

چنانچه، شما و اعضای خانواده به این علائم مبتلا شدید، پیش از مصرف سرخودانه از این دارو حتما به پزشک مراجعه کنید. برای دریافت نوبت، از امکان نوبت‌دهی آنلاین پزشکان در سایت دکتردکتر منفعت‌مند شوید.

منبع های:

drugs.com

mayoclinic.org

سوالات متداول

آیا شربت کتوتیفن برای سرماخوردگی خوب است؟

این شربت برای سرماخوردگی مناسب نیست؛ این دارو زیاد تر برای درمان آلرژی‌ها و آسم منفعت گیری می‌بشود.

آیا قرص کتوتیفن در افزایش اسپرم آقایان و درمان ناباروری تاثییر دارد؟

این قرص برای افزایش اسپرم یا درمان ناباروری مردان موثر نیست و برای درمان آلرژی‌ها و آسم منفعت گیری می‌بشود.

آیا این دارو را می‌توان در دوران بارداری مصرف کرد؟

مصرف کتوتیفن در دوران بارداری باید تنها در صورتی انجام بشود که مزایا آن برای مادر زیاد تر از خطرات احتمالی برای جنین باشد. قبل از مصرف، باید با پزشک مشورت کنید.

قرص کتوتیفن برای چی خوبه؟

این قرص برای درمان آلرژی‌ها، آسم، رینیت آلرژیک و التهاب‌های چشمی ناشی از آلرژی سودمند است.

شربت کتوتیفن برای کودکان برای چیست؟

این شربت برای درمان آلرژی‌ها، آسم و رینیت آلرژیک در کودکان منفعت گیری می‌بشود.

قرص کتوتیفن برای سرفه کودکان موثر است؟

این قرص برای سرفه معمولی کودکان موثر نیست؛ زیاد تر برای درمان سرفه‌های ناشی از آلرژی‌ها و آسم منفعت گیری می‌بشود.

برچسب‌ها:

محتوای این مقاله فقط برای افزایش اطلاعات عمومی شما است و به منزله تجویز پزشکی نیست.

اشتراک گذاری

دسته بندی مطالب

مقالات کسب وکار

مقالات تکنولوژی

مقالات آموزشی

سلامت و تندرستی

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا