چند پیشنهاد غذایی برای پیشگیری از سرطان روده بزرگ_مستطیل زرد

نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی مستطیل زرد
خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در طول زندگی در مردان ۱ به ۲۳ و در زنان ۱ به ۲۶ تخمین زده شده است. هیچ راه قطعی جهت پیشگیری از ابتلا به سرطان وجود ندارد اما انتخابهای غذایی و شیوه زندگی سالم میتواند پشتیبانی کننده باشد.
به نقل از ایسنا، تحقیقات مشخص می کند که داشتن یک رژیم غذایی بر پایه گیاهی با افت خطر ابتلا به سرطان در ربط است. نتایج یک مطالعه پژوهشی که بر روی عادات غذایی بیشتر از ۷۰هزار نفر انجام شده، بیناگر این است که ریسک ابتلا به سرطان گیاهخواران، ۲۲ درصد کمتر است.
ماهی
بنابر اظهار دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، در یک متاآنالیز در سال ۲۰۲۲ بر روی ۲۵ پژوهش اشکار شد که افزایش روزانه ۵۰ گرم مصرف ماهی به علت وجود خواص ضدالتهابی اسید چرب امگا ۳ و این چنین تاثییر محافظتی ویتامین D خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را ۴۰ درصد افت میدهد. سالمون، تنماهی و ساردین بهترین نوع ماهی برای مصرف می باشند.
کنگرفرنگی
مصرف موادغذایی با فیبر بالا تاثییر محافظتی بر ابتلا به سرطان روده بزرگ دارد. نصف فنجان کنگر فرنگی پخته شامل ۷ گرم فیبر و ترکیبی به نام «اسید کلروژنیک» است؛ حرف های میبشود کنگرفرنگی علتکاهش شدت رشد سلولهای سرطانی روده بزرگ میبشود.
لوبیا و حبوبات
لوبیا و حبوبات نه تنها سرشار از پروتئین می باشند بلکه یکی از منبع های عالی فیبر نیز محسوب خواهد شد. بعنوان مثال یک فنجان لوبیا سیاه شامل ۱۵ گرم فیبر است که این مقدار زیاد تر از نصف نیاز روزانه بزرگسالان ( ۲۵ تا ۳۵ گرم ) است. گنجاندن لوبیا و حبوبات در رژیمغذایی به علت محتوی فیبر بالا در افت خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ موثر است.
بلوبری
نتایج پژوهشها نشان خواهند داد که غذاهای سرشار از آنتیاکسیدان و فیبر همانند بلوبری تاثییر محافظتی در ابتلا به سرطان روده بزرگ دارد. بلوبری حاوی ویتامین C، A و K است. این چنین فولات، پتاسیم، فسفر، منیزیم و کلسیم است.
قهوه
نتایج مطالعات بیانگر این است که مصرف قهوه میتواند به طور قابلتوجهی خطر مرگ زودرس ناشی از این بیماری را در قیاس با افرادی که قهوه نمیخورند، افت دهد. بیمارانی که روزانه ۴ فنجان قهوه کافئیندار یا بدون کافئین مصرف میکنند، خطر مرگومیر ناشی از سرطان کولورکتال در آنها به مقدار ۵۲ درصد افت مییابد.
سبزیجات چلیپایی
بر پایه پژوهشها، افزایش مصرف سبزیجات چلیپایی با افت خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ همراه است. این گروه از سبزیجات حاوی مقادیر بالای گلوکوزینولات (یک ماده شیمیایی حاوی گوگرد ) می باشند که دارای خواص ضد سرطانی و این چنین فیبر و ویتامین و مواد معدنی می باشند. بروکلی، گلکلم و کلمپیچ جزو سبزیجات چلیپایی می باشند.
غلات کامل
یک رژیم سرشار از غلات کامل به افت خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ پشتیبانی میکند؛ به طور مثال، یک فنجان «جو دوسر» شامل ۱۰ گرم پروتئین و ۸ گرم فیبر است که برای محافظت در برابر سرطان زیاد سودمند قلمداد میبشود. برنج قهوهای، جو، بلغور، جو دوسر، کینوآ و چاودار جزو غلات کامل می باشند. این چنین برخی میوهها با فیبر بالا همانند گلابی در افت خطر ابتلا به سرطان کولورکتال زیاد سودمند قلمداد خواهد شد. بازدیدها بیانگر این است که یک گلابی متوسط نزدیک به پنج گرم فیبر دارد.
آجیل و دانهها
مصرف آجیل و مغز دانهها سه بار در هفته ، با افت خطر ابتلا به سرطان کولورکتال در ربط است. آجیل و مغز دانهها که شامل بادام، بادام هندی، فندق، بادام زمینی، پسته، تخمه آفتابگردان، گردو، دانه چیا، بذر کتان و تخمه کدو تنبل میبشود.
الکل، گوشت گریلشده، گوشت فرآوری شده و مصرف بیشتر از حد گوشت قرمز میتوانند خطر ابتلا به سرطان روده را افزایش دهند. انجمن سرطان آمریکا مصرف زیاد الکل را با افزایش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در ربط میداند.
گریل کردن (کباب کردن ) گوشت در دمای بالا علتذغالی شدن آن میبشود و پروتئینهای مغذی را تبدیل به یک ماده زیان اور میکند. گوشت ذغالی شامل هیدروکربنهای زیان اور و دیگر مواد سرطانزا است که میتواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد.
شواهد قوی مبنی بر این که مصرف طویل زمان گوشت قرمز با خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در ربط است، وجود دارد. به طور میانگین، مصرف یک تا دو بار گوشت قرمز در هفته جهت نگه داری سلامتی و برقراری اعتدال در رژیم غذایی پیشنهاد شده اما با این حال بهتر است تکههای کوچکتر و باریکتر را انتخاب کنید.
انواع گوشت فرآوری شده همانند گوشتهای کنسروی، هاتداگ، سوسیس و کالباس با فرآیندهایی چون دودی کردن، نمک سود کردن یا افزودنیها و نگهدارندهها از شکل طبیعی خود خارج شدهاند و زیان اور می باشند.
دسته بندی مطالب