دانشمندان با ویرایش ژن کریسپر، گوجه فرنگی شیرین و بزرگ تشکیل کردند_مستطیل زرد

نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی مستطیل زرد
گوجهفرنگیهایی که امروزه بهطور صنعتی کشت خواهد شد، زیاد تر به اندازه کف دست میرسند؛ اما اجداد طبیعی آنها زیاد کوچکتر بودند. آنها این چنین به علت آب کمتر، در قیاس با گوجهفرنگیهایی که در فروشگاههای مواد غذایی اراعه خواهد شد، شیرینتر و خوشطعمتر بودند. اکنون بهلطف پیشرفتهای ژنتیکی، ترکیب این دو ویژگی برای گوجه فرنگیها مقدور شده است.
پژوهشگران با منفعت گیری از تکنیکهای ویرایش ژن کریسپر، گوجهفرنگیهای جهشیافتهی جدیدی را پرورش دادهاند که با وجود بزرگبودن، طعمی شیرینتر و دلپذیرتر دارند. تنها کاری که برای دستیابی به این ویژگیها انجام شد، غیرفعال کردن دو ژن می بود.
گروهی از پژوهشگران تحت هدایت ژنتیکدانان آکادمی علوم کشاورزی چین در پکن از تکنیک CRISPR-Cas9 برای شناسایی ژنهای کنترلکننده مقدار قند در گوجه فرنگی (Solanum lycopersicum) منفعت گیری کردند. ژنهای موردنظر عبارت بودند از پروتئین کیناز وابسته به کلسیم ۷ (SlCDPK27 یا SlCPK27 ) و پارالوگ آن یعنی SlCDPK26. این ژنها با تخریب آنزیم مسئول تشکیل ساکارز، تشکیل قند در گوجه فرنگی را افت خواهند داد.
پژوهشگران با غیرفعال کردن دو ژن مذکور، موفق به تشکیل گوجهفرنگیهایی شدند که نسبت به گوجهفرنگیهای حاضر در بازار، ۳۰ درصد گلوکز و فروکتوز بیشتری دارند. اصلاح ژنتیکی این چنین به تحول معنادار در اندازهی میوه منجر نشد. بهنوشتهی پژوهشگران، گرچه گوجهفرنگیهای جهشیافته دانههای کمتر و سبکتری داشتند، جوانهزنی آنها طبیعی می بود.
زیاد تر بخوانید
نویسندگان میگویند گوجهفرنگیهای جهشیافتهی تازه ویژگیهایی دارند که آنها را از گوجهفرنگیهای معمولی که در بازار یافت میبشود، نزدیک میکند. مردم غالبا از بی طعمبودن گوجه فرنگیهای معمولی شکایت دارند و میگویند مزهی آب خواهند داد.
فقط بهبود طعم نیست که اهمیت دارد. سالانه نزدیک به ۲۰۵ میلیون تن گوجه فرنگی در سراسر جهان تشکیل میبشود که زیاد تر آنها ۱۰۰ برابر بزرگتر از اجداد وحشی خود می باشند. برای تشکیل محصولاتی همانند رب گوجه فرنگی نیاز است آب اضافی حذف بشود و این کار هزینههایی را به جستوجو دارد.
گوجهفرنگیهای شیرینتر امکان پذیر روزی گزینههای تولیدی پرثمرتری برای تولیدکنندگان باشند. از آنجا که دو ژن جداشده در مطالعه تازه، در تعداد بسیاری از گونههای گیاهی دیگر نیز یافت خواهد شد، ویرایش ژنتیکی شبیه امکان پذیر در آینده به بهبود دیگر محصولات کشاورزی نیز پشتیبانی کند.
دسته بندی مطالب