عفونت دهان چرا رخ میدهد؟ + علائم و درمانها_مستطیل زرد

نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی مستطیل زرد
برخی از باکتریها، ویروسها و قارچها علتابراز عفونت دهان خواهد شد. وجود طعم بد، بدبویی دهان، تورم، درد یا قرمزی لثهها از علائم عفونت دهان می باشند. به جز عوامل میکروبی، برخی از بیماریهای عرصهای و سیستمی ایمنی ضعیف بدن یا صدمههایی همانند واردشدن ضربه به ناحیه دهان هم میتوانند علتابراز عفونت شوند. برای درمان مشکلات ناحیه دهان و دندان از جمله درمان آفت دهان یا شکلهای گوناگون عفونت باید به دندانپزشک مراجعه کنید. سلامت دهان و دندان را جدی بگیرید و بدانید که انواع عفونت دهان میتوانند تبدیل عوارض ناخوشایندی همانند مشکلات قلبی شوند. عامل تعداد بسیاری از عفونتها بهداشت دهانی ضعیف است. با مراعات بهداشت دهانی مناسب و تغذیه سالم و منفعت گیری از دهانشویه ضدعفونیکننده میتوانید از عفونتها دور بمانید. در این مقاله، درمورد عفونت باکتریایی، ویروسی و موارد دیگر سخن بگویید می کنیم. راه حلهای پیشگیری و درمانهای خانگی همانند مصرف آب نمک را هم با شما درمیان میگذاریم.
در آخر، سوالهایتان درمورد درمان عفونت دهان و موارد دیگر را سوال کنید تا کارشناس سلامتی مجله پزشکی و سلامتی دکتردکتر به شما جواب دهد.
عفونت دهان چیست؟
عفونت دهان و دندان نوعی التهاب در ناحیه دهان و دندان است که به واسطه عوامل میکروبی یا ابتلا به برخی بیماریها تشکیل میبشود. عفونتها دهان، لثه یا دندانها را دچار میکنند. بعضی اوقات هم علتایجاد علائمی در ناحیه زبان و داخل گونه خواهد شد. برخی از ویروسها همانند هرپس سیمپلکس از عوامل مهم و شایع عفونتهای دهانی می باشند. با این حال، شایعترین عامل عفونت دهان تجمع پلاکهای میکروبی و جرمهای دندان است. کاندیدا آلبیکنس هم شایعترین قارچی است که علتعفونت دهان میبشود.
در پایگاه سلامت ملی آمریکا (ncbi) آمده است:
زیاد تر عفونتهای دندان و دهان در نتیجه هجوم باکتریها به لثه و حوالی دندان و سرایت به بافتهای اطراف آن می باشند.
در برخی اوقات، زخمهای ناشی از قرارگیری نامناسب دندان مصنوعی در دهان یا براکتهای ارتودنسی هم علتعفونت خواهد شد.

انواع عفونت دهان چیست؟
مراقبت صحیح از دندانها و لثهها مانع از ابراز بیماریهای این ناحیه میبشود. باکتریها و ویروسها از عوامل ابتلا به عفونت می باشند. خوشبختانه، زیاد تر عفونتهای دهانی مسری نیستند، چون باکتریها به طور طبیعی در دهان همه وجود دارند. با این حال، انواعی از آنها هم جهت ابراز عفونت خواهد شد. در ادامه، از انواع عفونتهای دهانی برایتان میگوییم.
پوسیدگی دندان
این اتفاق وقتی میافتد که باکتریهای ناشی از قندهای باقیمانده و کربوهیدراتها در دهان، اسید تشکیل میکنند. اسید تولیدی مینای دندان و لایه زیرین آن به نام عاج را از بین میبرد. پوسیدگی در مرحله های اولیه قابل برگشت است. اگر این مشکل به شدت درمان نشود، پوسیدگی میتواند تا ریشه دندان پیشروی کند. عفونت دهان کودک و بزرگسال را جدی بگیرید و از دندانها محافظت کنید.
التهاب لثه
التهاب در لثه وقتی رخ میدهد که پلاک روی دندانها تشکیل میبشود. پلاکها که حاصل تجمع جرم زیاد در دهان و دندان می باشند، علتالتهاب بافتهای اطراف لثه خواهد شد. پلاک سمومی تشکیل میکند که علتتحریک لثه میبشود. در نتیجه ابراز این چنین مشکلی، لثهها قرمز و متورم خواهد شد و خونریزی میکنند. اگر التهاب درمان نشود، امکان دارد که به پریودنتیت تبدیل بشود.
پریودنتیت
پریودنتیت نوعی بیماری جدی لثه است که به بافت نرم آن صدمه میرساند و علتمیبشود که استخوان محافظ دندانها از بین برود. تجمع پلاک تخریب تدریجی به همراه میآورد و در صورت عدم درمان میتواند جهت از دسترفتن دندان بشود. سه نوع مهم پریودنتیت وجود دارد؛ مزمن، تهاجمی و نکروزان. بیماری مزمن که حالتی مداوم و اختلالاتی دائمی به وجود میآورد. موارد بعدی هم شدیدتر می باشند و عوارض ناخوشایند و صدمههای جدی لثه را به همراه دارند. اگر پریودنتیت درمان نشود، میتواند داخل جریان خون بشود و دیگر تکههای بدن شما را تحت تأثیر قرار دهد.
کاندیدیازیس دهانی
اگر قارچ کاندیدیازیس رشد زیاد و بیشتر از حدی در دهان داشته باشد، عفونتهای قارچی شکل میگیرند. این بیماری زیاد تر در نوزادان و افراد مسن شایع است. یقیناً در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند هم راحتتر تشکیل میبشود. قارچ طبق معمولً توسط باکتریهای حاضر در دهان شما تحت کنترل قرار میگیرد، اما برخی بیماریها و داروها اعتدال بدن را مختل کنند و علتابراز عفونت قارچی خواهد شد.
زخمهای دهانی
زخمهای دهان ضایعات کوچک و کمعمقی می باشند که روی لثهها یا بافت نرم دهان تشکیل خواهد شد. بر خلاف تبخال، زخمهای دهانی سرایت نمیکنند و روی سطح لبها ظاهر نمیشوند. این زخمها به علت مصرف غذاهای اسیدی یا تند به وجود میآیند و در تعداد بسیاری از اوقات، در طول ۱ یا ۲ هفته خودبهخود، درمان خواهد شد. تشدید و وخامت زخمهای دهانی با عوارض ناخوشایند و زخمهای جدی و دائمی همراه است.
آبسه دندان
آبسه کیسهای از چرک است که میتواند در تکههای گوناگون دندان تشکیل بشود. علت ابراز آن هم عفونت باکتریایی است. این عارضه به علت ورود باکتریها از راه حفره یا بیماری لثه تشکیل میبشود. بعضی اوقات هم آبسه ناشی از ورود جسم خارجی همانند یک خوراکی (هسته ذرت) در حفرههای لثه و دندان است. اگر آبسه دندانی را درمان نکنید، عفونت به نقاط گوناگون سرایت میکند و علتدرد استخوان فک، گردن یا گوش میبشود.
علائم عفونت دهان چیست؟
اگرچه درمان و انواع عفونت ها زیاد متفاوت است، اما در زیاد تر موارد، علائم شبیهی تشکیل میکنند. اگر هر یک از این علائم را در خود مشاهده میکنید، باید فوراً راهی دندانپزشکی شوید. یادتان باشد که دکتر دندانپزشک میتواند از عوارض یا افزایش خطر بیماریهای جدی جلوگیری کنید. او با معاینه دقیق حالت دهان و دندان، فهمید مشکلات و عفونتهای احتمالی میبشود. علائم عفونت دهان میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- تب
- نفس بدبو
- قرمزی و ورم لثه
- طعم تلخ در دهان
- تورم در صورت و/یا گونه
- درد در گردن، استخوان فک
- دنداندرد شدید و ضرباندار
- حساسیت به دمای سرد یا گرم
- حساسیت زمان جویدن یا گاز گرفتن
- خونریزی لثه زمان مسواکزدن یا نخ دندان کشیدن
این فهرست جامع نیست و امکان دارد که مشکلات گوناگون و متنوع فرد دیگر هم در زمان ابراز عفونت دهان و زبان دیده شوند. برای همین، باید حواستان به سلامت دهان و دندان باشد و موارد مشکوک را پیگیری کنید.

علت تشکیل عفونت دهان چیست؟
دلایل میکروبی علتابراز عفونتهای دهانی گوناگون خواهد شد. طبق معمولً پای یک ویروس یا باکتری به بین است. قارچها هم میتوانند عامل تشکیل انواع عفونت باشند. اگر اعتدال محیط دهان به هم بخورد و باکتریهای سودمند آن صدمه ببینند، ابراز عفونتهای گوناگون قارچی و…، محتمل میبشود.
عفونت دهانی چطور تشخیص داده میبشود؟
دندانپزشکان با توانایی و دانشی که نسبت به مشکلات گوناگون دهان و دندان دارند، با بازدید اولیه و معاینات فیزیکی به تشخیص میرسند. مرحله های تشخیص و برسی عفونت به شکل زیر است:
- معاینه فیزیکی
- سوال در رابطه علائم
- رادیوگرافی برای بازدید حالت ریشه دندانها و استخوانهای فک
در موارد پیچیده، احتمالا آزمایشهای فرد دیگر همانند کشت باکتریایی یا بافتشناسی هم برای تشخیص دقیقتر عفونت انجام شوند.
عفونت دهان چطور درمان میبشود؟
بنا به نوع و شدت عفونتهای دهانی از راه حلهای مختلفی برای درمان منفعت گیری میبشود. بعضی اوقات اوقات، پای عفونتهای قارچی به بین است و در برخی اوقات هم ویروسها یا عوامل دیگر علتایجاد عفونت خواهد شد. برای همین، مهم است که درمان را با مراجعه به متخصص پیگیری کنید و سرخودانه، دست به مصرف داروها یا راه حلهای گوناگون نزنید.
درمانهای پزشکی عفونت دهان
تمیزکردن حرفهای دندانها از سوی دندانپزشک با ابزارهای مخصوص انجام میبشود. در این روش پلاک و جرم دندان از روی سطح آن، کاملاً پاک خواهد شد. در نتیجه، فرصتی برای رشد باکتریها باقی نمیماند و محیط دهان مستعد تکثیر آنها نمیبشود. برای درمان عفونتهای باکتریایی هم به گمان زیادً از آنتیبیوتیکهای خوراکی یا موضعی منفعت گیری میبشود. اگر عفونت ناشی از قارچ باشد، داروهای ضدقارچ تجویز خواهد شد. منفعت گیری از دهانشویههای ضدعفونیکننده هم در صورت تجویز دکتر در افت باکتریهای دهانی نقش دارند. بعضی اوقات اوقات، اوضاع آنقدر ناخوشایند است و عفونت به قدری شدید میبشود که نیاز به جراحی برای تخلیه چرک به وجود میآید. برای مقابله با ویروسها هم باید بهداشت را مراعات کنید و مواظب سلامت خود باشید. داروهای ضدویروس خاصی برای درمان این نوع عفونتها وجود ندارند.
درمانهای خانگی با مشورت پزشک
اگر به سراغ راه حلهای درمان خانگی میروید، باید حتماً با دندانپزشک خود مشورت کنید. سرخودانه، عمل به منفعت گیری از هیچ راهکاری نکنید. از جمله درمانهای خانگی سودمند باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- شستوشوی دهان با آب نمک گرم
- منفعت گیری از کمپرس گرم برای افت تورم
- مصرف غذاهای نرم تا زمان بهبودی عفونت
باز هم پافشاری میبشود که درمانهای خانگی نباید جانشین درمانهای پزشکی شوند. همیشه قبل از منفعت گیری از هرگونه راهکار درمان خانگی، با دندانپزشک خود مشورت کنید.
راههای پیشگیری از عفونت دهانی چیست؟
راههای آسانی برای پیشگیری از عفونت دهان و نگه داری سلامت آن وجود دارد. با شستن مکرر دستها، خطر ورود باکتریهای خارجی به دهان افت اشکار میکند. اگر نظافت را زیاد تر مراعات کنید، خبری از عفونت یا وخیمترشدن عفونتهای حاضر نخواهد می بود. از راه حلهای پیشگیری دیگر باید به موارد زیر هم اشاره کنیم:
- اهمیت مسواکزدن و نخ دندان کشیدن را دستکم نگیرید. ۲ بار در روز مسواک بزنید و از نخ دندان منفعت گیری کنید.
- تمیزکردن دندانها با منفعت گیری از تکنیکهای صحیح مسواکزدن برای از بینبردن پلاک از روی دندانها و داشتن دهان سالم زیاد مهم است.
- عدم منفعت گیری از محصولات تنباکو، خوردن تنقلات سالم و داشتن رژیم غذایی مغذی و یقیناً مراجعه به دندانپزشک برای تمیز کردن و معاینات منظم سالانه را هم فراموش نکنید.
دندانپزشک میتواند با منفعت گیری از اسکنرها و اشعه ایکس دهان را بازدید کند تا مشکلات دندانی، لثه و عفونتها سریعتر اشکار شوند. دکتری که به خوبی میداند تخصص دندانپزشکی چیست و با عفونتها آشنایی دارد، با معاینه فیزیکی دهان و دندانها هم به اوضاع پی میبرد.
برای درمان عفونت دهان باید به چه دکتری مراجعه کرد؟
برای رسیدگی به مشکلات و عفونتهای حفره دهان باید به دندانپزشک مراجعه کنید. سلامت دهان و دندان را دستکم نگیرید و با مراجعه به موقع، از گسترش عفونت دهان به نقاط دیگر بدن، جلوگیری کنید. عامل این مشکل میتواند عفونت ویروسی یا قارچی است. بهداشت دهانی ضعیف و صدمههای دهانی هم میتوانند موجبات عفونت را فراهم کنند. با مراجعه به دندانپزشک میتوانید علت عفونت دهانی را اشکار کنید و درمان بهموقع را پیش بگیرید. بعضی اوقات اوقات هم نیاز به مراجعه به پزشکان دیگر به وجود میآید. در برخی اوقات، بیماریهای دهان و دندان ریشه در ابتلا به امراض و مشکلات فرد دیگر همانند دیابت دارند. اگر مشکل چیزی بیشتر از عفونت قارچی یا مصرف داروها و… است، نیاز به مشورت با پزشکان دیگر هم به وجود میآید.
درمان آفت دهان یا عفونتهای توأم با چرک زیاد مهم می باشند. این مشکلات روی روال زندگی معمولی اثرات منفی میگذارند. برای مثال، مشکل در غذاخوردن یا سخن بگوییدکردن را به همراه میآورند. تلاش کنید که با مراعات بهداشت دهانی مناسب و مراقبت از دندانهای مصنوعی خود از عفونتها دور بمانید. اگر هم علائم عفونت دهان را مشاهده کردید، سریع عمل کنید. یادتان باشد که درمان به موقع بیماریهای عرصهای و دهانی میتواند از عوارض ناخوشایند جدی جلوگیری کند. برای پیداکردن بهترین دندانپزشکان هم به سامانه آنلاین دکتردکتر سر بزنید. نظرات بیماران قبل هر دکتر را بخوانید و بر پایه امتیازات و توانایی دیگران، بهترین گزینه را انتخاب کنید. امکان دریافت نوبت از راه سامانه آنلاین هم برایتان وجود دارد.
منبع های:
verywellhealth.com
altimadental.com
سوالات متداول عفونت دهان
عفونت دهان نوعی التهاب همراه با علائمی همانند تورم و قرمزی دهان است که به واسطه عوامل میکروبی به وجود میآید.
بله، برخی داروها همانند آنتیبیوتیکها اعتدال باکتریهای دهان را از بین میبرند و عفونت تشکیل میکنند.
بله، خشکی دهان میتواند توانایی این محیط برای شستوشو و از بینبردن باکتریها را از بین ببرد.
بوی بد دهان، طعم بد در آن، قرمزی لثهها و تورم آنها از علامتهای عفونت دهان می باشند.
برچسبها:
دسته بندی مطالب