مدیرعامل تترلند: انسداد حساب صرافیهای رمزارز تصمیمی غیرکارشناسی است؛ محدودیتها علتایجاد بازارهای زیرزمینی میشود_مستطیل زرد

نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی مستطیل زرد
در سومین روز بستن حسابهای بانکی صرافیهای رمزارزی، مدیرعامل تترلند میگوید این تصمیم همانند محدود کردن سقف تراکنشها، غیرکارشناسی است. رضا مسعودیفر در او مباحثه با «زومیت» از جزئیات این اتفاق، تأثیر محدودیتها و نیاز این بازار میگوید.
- آقای مسعودیفر چه محدودیت جدیدی اتفاق افتاده است؟
ماجرا از این قرار است که صبح پنجشنبه پشت سر هم پیامکهای انسداد حساب دریافت کردیم. ابتدا فکر کردیم مشکل از سمت ما پیش آمده اما سپس از نزدیک به یک ساعت دیدیم که همهی همکاران رمزارزی با این پیامکها روبه رو شدهاند؛ در واقع حساب همهی صرافی های رمزارزی داخلی را مسدود کردند. سپس از پیگیری زیاد تر فهمید شدیم این کار از سوی معاونت ارزی بانک مرکزی با منفعت گیری از ماده ۴۲ قانون بانک مرکزی انجام شده است.
بر پایه این ماده باید تراکنش مشکوکی وجود داشته باشد و به ازای هر شخص گزارشهایی به مرکز اطلاعات مالی وزارت اقتصاد اراعه بشود و سپس از تایید مسدودسازی خدمترسانی میتواند در شبکه بانکی انجام بشود. سوال ما این است که بانک مرکزی چطور سپس از هشت سال دریافت مالیات، قیمت افزوده و طی شدن همه مرحله های قانونی کسبوکارها، یک دفعه صبح پنجشنبه فهمید شده که این چنین موضوعی برای همه صرافیهای رمزارزی و حتی برخی پرداختیارها وجود دارد و این انسداد را به وجود اورده است؟
- در این مورد توضیحی به شما ندادند؟
خیر، حتی سپس از بستن هیچ صحبتی نشد. ما که حتی از منشأ بستهشدن حسابها خبری نداشتیم، به واسطه سوال از انجمن فینتک توانستیم اطلاعاتی بهدست بیاوریم.
- به نظر شما ریشهی این چنین مشکلی چیست؟ چرا از یک سو به فعالیت صرافیها چراغ سبز نشان خواهند داد و از نظر دیگر با وجود دریافت مالیات و مراعات موارد قانونی محدودیت تشکیل میکنند؟
ریشهی این مشکلات انجام کار غیرکارشناسی است. دو سال قبل بانک مرکزی محدودیت ۲۵ میلیون تومانی روی ترمینالهای صرافیهای رمزارزی وضع کرد. در آن زمان هدفش کنترل نرخ ارز می بود؛ یعنی با این نگاه که صرافیهای رمزارزی در حال تشکیل نوسان در بازار نرخ ارز و در واقع قیمت پول سرزمین می باشند، این عمل را انجام داد اما حتی وقتی که سقف همه ترمینالهای سرزمین از ۱۰۰ به ۲۰۰ میلیون افزایش اشکار کرد، باز هم رمزارزها با محدودیت ۲۵ میلیون تومان باقی ماندند. آن زمان دلار ۳۸ هزار تومان می بود، الان داریم از دلار ۶۹-۷۰ هزار تومانی سخن بگویید میکنیم. در این دو سال حتی یک نفر نیامده بگوید این کار نادرست بوده و تأثیری نداشته است. در واقع همان ذهنی حسابهای بانکی را بسته که دو سال قبل روی همه ترمینالهای رمزارزی محدودیت وضع کرده می بود.
- حرف های میبشود به علت التهاب بازار این کار انجام شده است. شما چه مقدار نقش صرافیها را در التهاب بازار مؤثر میدانید؟
اولاً حجم معامله های در صرافیهای رمزارزی به نسبت دیگر بازارها به اندازهای نیست که بتواند تأثیر چندانی تشکیل کند و عمق بازار هم محدود است. اگر بانک مرکزی ادعا دارد که رمزارزها میتوانند نوسان تشکیل کند، خودش میتواند با اراعهی محدود تتر در هر کدام از صرافیهای رمزارزی بهراحتی نرخ ارز را افت دهد؛ بعد چرا این کار را انجام نمیدهد؟
دوم این که بازار رمزارزها در بازارهای مهم سرزمین -طلا، دلار، ماشین و امثالهم- شفافترین بازار است. چون ۲۴ ساعته فعال است و نرخ بهصورت لحظهای اشکار است. اتفاقاً در حوادث و مشکلاتهایی که وجود داشته به واسطه این که حتی نیمهشبها هم نرخها اشکار بوده است، زیاد زمانها نرخها افت اشکار کرده و اجازهی سختی خرید یا تشکیل سختی ناگهانی فروش صبح در بازار داده نشده است که بخواهد اثرگذاری جدی داشته باشد. اراعه و تقاضایی که در همه ساعات فعال است علتشده نرخ تعادلی که باید را سریع تر نمایان کند. باز هم میگویم کار رمزارز نمایان کردن این نرخ تعادلی است، خودش نمیتواند اثری در آن داشته باشد.
- یعنی میگویید، قیمت تتر بر دلار تأثیری ندارد بلکه هنگامی قیمت دلار تحول میکند قیمت تتر هم تحت تأثیر قرار میگیرد؟
دقیقاً. همانند قیمت شیر که روی قیمت ماست تأثیر دارد چون ماست از مشتقات شیر است. منشأ تتر نرخ دلار است و تتر نمیتواند روی نرخ دلار تاثییر بگذارد.
- به نظر شما مشکل را به از طریقی میتوان حل کرد؟ خواست شما از دولت برای کنترل این حالت چیست؟
الان هشت سال از وقتی که دولت و مجلس میخواهند قانونگذاری و رگولاتوری اعمال کنند، قبل است. سخن بگوییدهای بسیاری نقل شده و سندهای بسیاری آمده اما هیچکدام به نتیجه نرسیده است. حتی نهاد خودتنظیمگر هم نتوانسته تغییری تشکیل کند. به این علت که آن قسمت از حاکمیت تعامل خوبی با قسمت خصوصی برای انجام این کار ندارد. این در حالی است که میبینیم در کشورهای منطقه چه مقدار با قسمت خصوصی همکاری دارند و قوانینی را برای هوش مصنوعی، رمزارز یا هر اتفاقی نوظهور در عرصه فناوری وضع میکنند که حاکمیت، مردم و کسبوکارها از آن سود میبرند.
ولی اینجا به اسم تعامل جلساتی با قسمت خصوصی برگزار میبشود که نه در آنها گوش شنوایی هست و نه به خروجی میرسد. فقط اسمش تعامل است، وگرنه چیزی جز دستوردادن و زورگویی نیست. این اتفاقها فقط با تعامل درست خواهد شد. در همین حال باید دانست که به هیچ گفتن نمیتوان جلوی رشد این اتفاقها را گرفت. ما میبینیم که جایی همانند آمریکا با آن همه ابزاری که در اختیار دارد، دو سه سال برای مقابله با رمزارزها تلاش میکند و سپس به این نتیجه میرسد که نمیبشود و نمیتواند. در نتیجه اغاز میکند به تعامل و وضع قوانین تازه؛ قوانینی که نه بازدارنده است، نه محدودکننده؛ بلکه فقط جلوی سرقت، سوءمنفعت گیری و پولشویی را میگیرند.
- اگر دولت و حاکمیت تصمیم به قانونگذاری گرفتهاند، به نظر شما فرایند قانونگذاری باید چطور باشد؟ موضوعی که در قانونگذاری در سرزمین وجود دارد این است که از خود ذینفعان مشورت گرفته نمیبشود و سپس قوانینی وضع میبشود، کارایی ندارد و فقط محدودکننده است.
همانطور که قبل هم گفتم، در تعامل با قسمت خصوصی دولت در ابتدا باید دانش این کار را دریافت کند و با بهاشتراکگذاری دانش فهمید چالشها و زمانهای این حوزه و صنف بشود. الان بیشترین مشکلی که از سمت حاکمیت وجود دارد نبوده است شناخت و دانش در این عرصه است. بدون شناخت و دانش هر کاری به بستن و محدودکردن میرسد. آنها نمیدانند که این بستن و محدود کردن کار را برای خودشان سختتر میکند و بازارهای زیرزمینی شکل میدهد. الان دو سال است که محدودیت ۲۵ میلیون تومانی درگاهها وضع شده است و متضرر مهم این نوشته که خودش هم خبر ندارد چه تیشهای به ریشهی خود زده، ادارهی دارایی است.
خرید وفروش داشته در پلتفرمهای رمزارزی انجام میشده و مالیات و قیمت افزوده آن دریافت میشده است، تراکنش احراز هویت شده می بود و میدانستند که پول از کجا به کجا منتقل میشده اما الان فردی بخواهد ۵۰۰ میلیون تومان رمزارز خریداری کند نمیتواند از پلتفرمهای رمزارزی خریداری کند، در نتیجه در گروهها و کانالهای تلگرامی و واتساپی خرید وفروشاش را انجام میدهد. بماند که زیاد ریسک کلاهبرداری دارد و قبل از آن، اکنون سازمان امور مالیاتی و بانک مرکزی چطوری میتواند درآمد تراکنش پایایی را که بین دو شخص حقیقی جابهجا میبشود، شناسایی کند و قیمت افزوده آن را اخذ کند؟ در صورتی که اگر همین خرید وفروش در پلتفرم رمرزازی اتفاق میافتاد دسترسی به همه اینها آسان میشد و برای حاکمیت شفافیت تشکیل میکرد تا بداند چه مقدار خرید وفروش رمزارزی انجام میبشود، چه حجمی در گردش است؟ حاکمیت الان حتی در سنجش مقدار و رقم این بازار رمزارز مستاصل شده است، چرا که بازاری زیرزمینی شکل گرفته که از حجم معامله های روزانه آن خبر ندارد.
- آخرین حالت حسابهای بانکی صرافیها چطور است؟
دیشب قولهای مساعدتی داده شده که حسابها باز بشود. چند مورد از حسابهای بانکی برخی از همکاران هم باز شده است. یکی دو مورد از حسابهای بانکی متفرقه ما هم باز شده اما نه حسابهایی که پشت ترمینال باشند و وجوه را دریافت میکند. کماکان حسابها مسدود است. این نوشته در نهایت علتضربه زدن به مطمعن کاربران خواهد شد. در تلگرام و توییتر اطلاعیههایی انتشار شده که مردم را تشویق میکند که داراییهای خود را از صرافی بیرون بکشند. در عین حال کاربر ناچار میبشود خرید وفروش خود را به صرافیهای خارجی ببرد و منفعت گیری از هویتهای جعلی و آیپیهای غیرمطمئن چه مقدار زیاد میبشود و دارایی کاربر بلوکه میبشود. ملزوم است بگوییم که کاربران دلواپس این مشکل نباشند و امیدواریم هرچه سریعتر حل بشود.
دسته بندی مطالب