تکنولوژی

بحران آب امنیت غذایی جهان را درمعرض تهدید قرار داده است_مستطیل زرد


نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی مستطیل زرد

امروزه، منبع های جهانی غذا در معرض خطری جدی قرار گرفته است. بر پایه نتایج سه مطالعه‌ی تازه که هفته‌ی پیش انتشار شد، علت این خطر، تمرکز تشکیل قسمت عمده‌ای از مواد غذایی مصرفی ما در تعداد محدودی از کشورهایی است که با افتفزاینده‌ی آب روبه رو می باشند.

یکی از سه مطالعه، پژوهشی است که توسط مؤسسه منبع های جهان (WRI) انجام شد و مشخص می کند که یک‌چهارم از محصولات کشاورزی جهان، در مناطقی کشت خواهد شد که منبع های آبی آن‌ها تحت سختی، یا آبیاری در آن مناطق اتکاناپذیر و ناپایدار است یا از هر دو مشکل رنج می‌برند.

مطالعه‌ی دوم که توسط کمیسیون جهانی اقتصاد آب انتشار شد، به روشی فرد دیگر داده‌ها را تحلیل کرده و نتیجه گرفته است که نیمی از تشکیل مواد غذایی جهان در مناطقی انجام می‌بشود که بر پایه پیش‌بینی‌ها، دسترسی به آب در آن‌ها در حال افت است.

سومین مطالعه که توسط آژانس محیط‌زیست اتحادیه اروپا انتشار شده، مشخص می کند که حتی مناطق طبق معمولً بارانی این قاره نیز با روال خشکسالی روبه رو خواهد شد.

هر سه مطالعه، هشدار خواهند داد که اصلاحات سریع الزامی است. این اصلاحات، جلوگیری از هدررفت آب، افت ضایعات غذایی، بازسازی تالاب‌ها و تعیین اهداف برای منفعت‌برداری پایدار از منبع های آبی را شامل می‌بشود.

کمیسیون جهانی اقتصاد آب، از سیاست‌گذاران خواست کرده است که قیمت‌گذاری آب را به‌ درستی انجام بدهند. در گزارش این کمیسیون آمده است: «آب طبق معمولً به‌ گفتن هدیه‌ای بی‌آخر و بدیهی از طبیعت شناخته می‌بشود، اما در حقیقت کمیاب و فراهم آن برای مصرف‌کنندگان هزینه‌بر است.»

جنوب آفریقا در بدترین بحران گرسنگی چند دهه تازه به سر می‌برد

نشانه‌های بحران، هم‌اکنون نیز مشاهده می‌بشود. در برزیل، خشکسالی شدید نه تنها قیمت مواد غذایی محلی را افزایش داده، بلکه قیمت جهانی شکر و قهوه را نیز به‌‌طور چشمگیری بالا برده است. برزیل بزرگ‌ترین تولیدکننده‌ی شکر در جهان است و بیشتر از یک‌‌سوم از قهوه‌ی جهان را فراهم می‌کند.

در استان هنان، قلب کشاورزی چین، فصلی زیاد خشک که سپس باران‌های سیل‌آسا را به جستوجو داشت، قیمت سبزیجات روزمره را افزایش داده است. در جنوب آفریقا، افزایش دما و خشکسالی ناشی از اتفاق‌ی آب‌وهوایی ال‌نینو، محصول کشاورزی مهم این منطقه، یعنی ذرت را نابود کرده است؛ به‌طوری‌ که سازمان ملل این هفته خبرداد جنوب آفریقا در بدترین بحران گرسنگی چند دهه تازه قرار دارد.

بحران آب هر ساله نزدیک به ۳۰ درصد از جمعیت کشورهای اتحادیه اروپا را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد و انتظار می‌رود که با گرمایش زیاد تر زمین، این حالت وخیم‌تر بشود. کشاورزی در اروپا، بزرگ‌ترین قسمت در بین مصرف‌کننده‌های آب و به‌شدت صدمه‌پذیر است. گرما و خشکسالی، یکی از ارزشمندترین محصولات مدیترانه‌ای، یعنی زیتون را نیز در معرض خطر قرار داده است.

زیاد تر بخوانید

محصولات غذایی مهم زیاد تر تحت‌تأثیر بحران قرار گرفته‌اند. داده‌های مؤسسه منبع های جهان به‌اختصاصی در رابطه ذرت، برنج و گندم هشدار خواهند داد. این سه غله، قسمت عمده‌ای از غذای مصرفی هشت میلیارد نفر جمعیت جهان را فراهم می‌کنند.

یک‌‌سوم از محصولات غذایی مهم در مناطقی کشت خواهد شد که منبع های آبی آن‌ها به‌ شدت تحت سختی است و یا الگوهای بارندگی در آن‌ها، به‌ طور پیش‌بینی‌ناپذیری دچار تحول شده است.

مؤسسه منبع های جهان در تحلیلی که همراه با آخرین داده‌ها انتشار شد، نوشته است: «اگرچه کشاورزان تا حدودی خود را با نوسانات آبی سازگار کرده‌اند، رقابت فزاینده و تغییرات اقلیمی، منبع های حاضر را تا حدی تحت سختی قرار داده که تشکیل محصولات مهم در این مناطق، امنیت غذایی را به خطر انداخته است.»

یکی دیگر از خطرات مهم، تمرکز تشکیل مواد غذایی در تعداد محدودی از کشورها است. ده سرزمین، از جمله ایالات متحده و چین، نزدیک به سه‌چهارم از محصولات آبیاری‌شده‌ی جهان همانند شکر، گندم و پنبه را تشکیل می‌کنند. در این بین، دو‌سوم از محصولات با «سطوح بالا تا زیاد بالای تنش آبی» روبه رو می باشند.

بحران جهانی آب امروزه نه‌تنها امنیت غذایی، بلکه زندگی میلیاردها نفر را نیز در معرض تهدید قرار داده است.

دسته بندی مطالب

مقالات کسب وکار

مقالات تکنولوژی

مقالات آموزشی

سلامت و تندرستی

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا