عفونت مکرر واژن جیست و جه دلایلی دارد؟ + پیشگیری و درمان_مستطیل زرد

نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی مستطیل زرد
باکتریها، قارچها و عوامل التهابآور میتوانند علتابراز عفونت مکرر واژن شوند. عفونت مکرر زنان دلایل فرد دیگر هم دارد، برای مثال، برخی از اختلالات پوستی یا تغییرات هورمونی هم جهت آن خواهد شد. از دلایل عفونتهای مکرر میتوانیم به واژینوز باکتریایی (Bacterial vaginosis) و عفونتهای قارچی اشاره کنیم. برای درمان عفونت مکرر واژن باید به دکتر زنان مراجعه کنید. سپس از این که ریشه و علت این حالت اشکار میبشود، از درمانهایی همانند انواع کرمها، داروهای ضدقارچ و آنتیبیوتیک و راه حلهای متنوع دیگر منفعت گیری خواهد شد. بعضی اوقات اوقات هم پای عواملی همانند ابتلا به برخی از بیماریها نظیر دیابت به بین است. در این مقاله، به علت این ماجرا میپردازیم و از راه حلهای درمان آن، برایتان میگوییم.
در آخر، سوالات خود را از کارشناس مجله سلامتی و پزشکی دکتردکتر سوال کنید تا به شما جواب دهد.
عفونت مکرر واژن چیست؟
زیاد تر از ۷۰درصد از زنان در طول زندگی خود، دچار عفونت واژن خواهد شد. دلایل مختلفی هم در این عرصه نقش دارند. اما بعضی اوقات، ابتلا به این بیماری مداوم است. یعنی سپس از توانایی یک دوره عفونت و بهبود، مجدد حالت به شکل اسبق میبشود و عفونت به وجود میآید. عامل این عفونتهای مکرر متنوعاند و با علائمی همانند خونریزی یا لکهبینی، ترشحات ناخوشایند و بدبو، خارش و تورم ناحیه واژن همراهاند. این چنین مشکلی علتمیبشود که کیفیت زندگی بهشدت افت اشکار کند و در زمان ادرارکردن یا مقاربت هم عوارضی به وجود بیاید. برای تشخیص علت عفونتهای مداوم و مکرر واژن، باید به پزشکی مراجعه بشود که میداند تخصص زنان چیست و در این مسیر، آزمایشهای تشخیصی ملزوم را انجام میدهد.
برای تشخیص مؤثر علت عفونتهای مزمن واژن، معاینهای فیزیکی انجام میبشود و اسبق پزشکی بیمار، از جمله عفونتهای قبلی و مقاربتی بازدید خواهد شد. آزمایشها شامل دریافت مثالای از ترشحات یا بافت واژن و آزمایش pH می باشند. مقصد کلی از تشخیص و درمان، تشکیل تسکین و اسایش ناشی از درد و علائم عفونتهای مزمن است.
علت عفونت مکرر زنان چیست؟
دلایل مختلفی علتعفونت مکرر زنان خواهد شد. در واقع، عامل مهم ابتلا به عفونتهای واژینال طبق معمولً یا قارچی و انگلیاند یا این حالت به واسطه ابتلا به عفونتهای باکتریایی و رشد بیشتر از حد باکتریهای واژن به وجود میآید. در جدول زیر، نگاهی به انواع عفونتهای واژینال خواهیم داشت:
برای تشخیص دقیق انواع عفونت واژن، مراجعه به پزشک و انجام آزمایشهای ملزوم الزامی است. دلایل عفونت مکرر واژن در ادامه، شرح داده شدهاند.
درمان ناقص عفونت اولیه
اگر به عفونت واژن مبتلا شوید و این حالت را به درستی پیگیری نکنید، گمان برگشت بیماری افزایش اشکار میکند. در واقع، طینکردن دوره کامل درمان در وهله نخستِ ابتلا به انواع عفونتها، جهت میبشود که مجدد در آینده به نوعی از عفونت مبتلا شوید.
در پایگاه آکادمی پزشکان خانواده آمریکا (AAFP) آمده است:
عود و برگشت عفونتهای گوناگون واژن به زمان دستکم، چهار دوره در طول یک سال، عفونت مکرر در نظر گرفته میبشود.
بعد اگر به عفونت واژینال دچار هستید، دوره درمان را به طور کامل، نزد پزشک پیگیری کنید.
رطوبت و نم
قارچ در شرایط مرطوب رشد میکند. با خشک نگهداشتن ناحیه تناسلی و پوشیدن لباسهای تمیز و خشک باید مانع از تشکیل عرصهای برای رشد قارچها شوید. پوشیدن لباسهای نخی با بافت تنفسپذیر از راه حلهایی است که نمیگذارد، رطوبت و خیسشدن ناحیه تناسلی و واژن تبدیل عفونتهای مکرر شوند.
بارداری
در دوران بارداری، تغییرات هورمونی بستر مناسبی برای رشد میکروبها فراهم میکنند. این تغییرات اعتدال طبیعی باکتریهای واژینال را به هم میزنند و علتخواهد شد که عفونتهای قارچی همانند کاندیدا قوت بگیرند. در این دوران، سیستم ایمنی بدن هم ضعیفتر از همیشه میبشود و بدن نسبت به عفونتها در حالت صدمهپذیری قرار میگیرد. ضمناً افزایش جریان خون در ناحیه لگن و تغییرات در pH واژن هم میتوانند به رشد باکتریها و قارچها پشتیبانی کنند.
دیابت
قند خون بالا میتواند رشد باکتریها و قارچها را در واژن تسهیل کند. ضمن این که ابتلا به دیابت علتضعیفشدن سیستم ایمنی بدن هم میبشود و آن را در معرض ابتلا به انواع عفونت قرار میدهد. وقتی که به دیابت مبتلا هستید، به گمان زیادً جریان خون در اندامهای تناسلی هم کمتر میبشود و افزایش خطر عفونتها بالا میرود.

عفونت مکرر واژن چطور درمان میبشود؟
برخی از عفونتهای واژن، همانند زگیلهای تناسلی میتوانند بدون درمان بهبود اشکار کنند. برخی دیگر، همانند کلامیدیا، سوزاک و تریکومونیازیس به درمان جدی نیاز دارند و اگر بهموقع به آنها رسیدگی نشود، عوارضی جدی به همراه میآورند. از عوارض این چنین وضعیتی باید به مشکلات باروری، درد مزمن لگن ناشی از بیماری التهابی لگن و مشکلات دوران بارداری اشاره کنیم. درمان پیشنهادشده از سوی پزشک بستگی به نوع عفونت دارد. به همین علت، مراجعه به پزشک برای تشخیص صحیح، اهمیت زیاد بسیاری دارد. در ادامه، از انواع راه حلهای درمانی برای از بین بردن این چنین مشکلاتی میخوانید.
مصرف آنتیبیوتیک
آنتیبیوتیکها برای واژینوز باکتریایی، کلامیدیا، سوزاک و تریکومونیازیس کاربرد دارند. این داروها میتوانند عفونت را به شدت از بین ببرند. طبق معمولً، آنتیبیوتیکهایی برای بیماران تجویز میبشود که تا یک هفته به طور خوراکی مصرف خواهد شد. اما برای واژینوز باکتریایی، از ژل یا کرم آنتیبیوتیکی هم منفعت گیری میبشود. این کرم و پمادها به طور موضعی در ناحیه واژن کاربرد دارند.
قرصهای ضدقارچ برای برفک
برای از بین بردن عفونت مکرر قارچی از داروهای ضدقارچ به زمان یک تا دو هفته منفعت گیری میبشود. کرمها یا پمادهای موضعی برای واژن هم در این عرصه کاربرد دارند. این داروها برای دو تا سه روز منفعت گیری خواهد شد. اگر باردار هستید و به عفونتهای قارچی مبتلا شدهاید، حتماً برای درمان باید زیر نظر پزشک قرار بگیرید.
درمانهای خانگی
برخی از افراد تلاش میکنند از درمانهای خانگی همانند مصرف ماست پروبیوتیک و روغن درخت چای برای تسکین علائم انواعی از عفونتهای واژن منفعت گیری کنند. حقیقت این است که این چنین درمانهایی پشتوانه علمی ندارند و امکان اثرگذاریشان اندک است. ضمن این که احتمالا عوارضی به همراه داشته باشند که از آنها بیخبر هستید. برای مثال، گمان دارد که روغن درخت چای و دیگر روغنهای شبیه پوست را تحریک کنند و در واقع به وخیمترشدن علائم دامن بزنند. بهتر است، از منفعت گیری از اینها خودداری کنید.
لیزردرمانی
لیزر درمانی به طور مستقیم برای درمان عفونتهای واژن منفعت گیری نمیبشود. لیزر فقط در بهبود علائم مرتبط با برخی عفونتها، همانند التهاب و خارش سودمند است و به تنهایی عاملی برای از یبنبردن انواع عفونت مکرر واژن نیست. از تاباندن لیزر به واژن برای افت التهاب و خارش ناشی از برخی عفونتها منفعت گیری میبشود. با آن، فرصتی برای تحریک سیستم ایمنی بدن در ناحیه واژن، جهت مبارزه با عفونتها هم پیش میآید. ضمناً لیزر میتواند گردش خون در ناحیه واژن را بهبود دهد و به ترمیم بافتها پشتیبانی کند. عفونتهای قارچی، باکتریایی و ویروسی با لیزر درمان نمیشوند و در واقع، برای از بین بردن آنها به داروهای اختصاصی هرکدام از حالتها نیاز است. عفونتهای انتقالیافته از راه رابطه جنسی هم به مصرف دارو برای درمان نیازمندند.

برای درمان عفونت مکرر زنان به چه دکتری مراجعه کنید؟
اگر دچار عفونت مکرر زنان میشوید، باید به دکتر زنان مراجعه کنید. متخصصان این حوزه با کشف علت عفونت مکرر واژن به درمان و سپس پیشگیری از ابتلای مجدد به این حالت پشتیبانی میکنند. بنا به این که علت عفونت مکرر واژن، باکتری، قارچ، تریکوموناس یا هر عامل فرد دیگر است، از درمانهای دارویی و غیردارویی مناسب منفعت گیری میبشود. بعضی اوقات اوقات هم عامل عفونتها و بیماری زنان وضعیتی است که در آن قرار دارند. برای مثال، بارداری یا مبتلاشدن به بیماری دیابت هم میتواند محرکی در دچارشدن به بیماریهای دستگاه تناسلی باشد. برای درمان عفونت مکرر واژن میتوانید به سامانه دکتردکتر مراجعه کنید. در این پلتفرم اینترنتی، امکان بازدید اسبق پزشکان گوناگون و مطالعه نظرات بیماران قبلی آنها وجود دارد. بعد از انتخاب بهترین گزینه، زمان دریافت زمان و نوبت به شکل اینترنتی هم وجود دارد.
منبع های:
webmd.com
pennstatehealth.org
bcm.edu
سوالات متداول عفونت مکرر وازن
برچسبها:
دسته بندی مطالب