توده سینه چند نوع دارد؟ بازدید کامل علت غده در سینه زنان_مستطیل زرد

نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی مستطیل زرد
بنا به دلایل مختلفی، امکان تشکیل توده سینه وجود دارد. تودهها میتوانند سخت، صاف، نرم یا گرد باشند. در زیاد تر اوقات، وجود توده یا غده در سینه به معنی ابتلا به سرطان نیست. تعداد بسیاری از شرایط و عوامل دیگر هم عوارضی شبیه، در پستانها به وجود میآورند. برای درمان هم باید به علت توده در سینه زنان دقت بشود. با مراجعه به دکتر زنان و جراح، انواع کیست سینه و تودهها بازدید خواهد شد. بعضی اوقات اوقات، ابراز تودهها با علامتهایی همانند درد سینه همراه است. بعضی اوقات هم در معاینات ماهانه و در مسیر غربالگری سرطان سینه به تودهها برخورد میکنید. در هر حال، باید با مراجعه به موقع به پزشک، از نگرانی خود کم کنید و در صورت نیاز، اقداماتی همانند درمانهای پیشگیرانه سرطان سینه را پیش بگیرید. در این مقاله از تودههای سینه برایتان میگوییم.
در آخر، هر پرسشی داشتید از کارشناس سلامتی مجله پزشکی دکتردکتر سوال کنید، تا به شما در رسیدن به جواب پشتیبانی کند.
توده یا غده در سینه زنان چیست؟
توده سینه تشکیل غدهای در پستان است که به دلایل مختلفی از جمله ابتلا به سرطان به وجود میآید. یقیناً وجود توده در پستان، حتماً و لزوماً به معنی سرطانیبودن آن نیست. تعداد بسیاری از تودههای حاضر در سینه، خوشخیماند. از هر ۱۰ توده سینه، ۸ مورد غیرسرطانی می باشند. اگر تودهای در سینه یا زیر بازو حس کردید، وحشت نکنید. پزشکی که جراح است یا دکتری که میداند تخصص زنان و زایمان چیست، به شما در تعیین حالت پشتیبانی خواهد کرد.
یادتان باشد، همان گونه که وجود توده در سینه، به معنی ابتلا به سرطان نیست، نبوده است آن هم قطعاً دلیلی بر نبوده است سرطان در بدن نیست. به این علت، اهمیت ماموگرافی را دستکم نگیرید. زنان بالای ۱۸ سال باید خودآزمایی پستان ماهانه انجام بدهند و سپس از رسیدن به ۴۰ سالگی، انجام سالانه ماموگرافی را از یاد نبرند. توده در سینه سمت چپ زنان یا راست به وجود میآید و با معاینه ماهانه، امکان شناسایی تعداد بسیاری از مشکلات در زمان مناسب، مقدور میبشود.

علائم وجود توده در سینه چیست؟
توده در سینه سمت راست زنان یا پستان سمت چپ میتواند به سختی یک سنگ یا همانند انگور یا نخود حس بشود. تودههای سینه در بافت پستان یا نزدیک ناحیه زیر بغل تشکیل خواهد شد. علائم وجود توده به شکلهای مختلفی حس میبشود، از جمله به شکلهای زیر:
- متحرک
- نرم یا لزج
- سخت و محکم
- دارای حالت برآمده
- به شکل گرد یا نامنظم
- با بافت صاف یا اسفنجی
علاوه بر اینها، احتمالا فهمید شوید که توده در زمان لمس، دردناک یا حساس است. این حالت لزوماً نشانه یک مشکلی جدی نیست. گمان دارد که درد با اغاز دوره قاعدگی از بین برود و احتمالا از عوارض قبل از پریودشدن باشد. به ویژگیها و شکل تودههای خوشخیم دقت کنید.
بعضی اوقات اوقات، وجود توده در سینه با تغییرات نوک پستان همراه است؛ همانند چرخش نوک سینه به سمت داخل یا ترشح مایعات شفاف یا خونی. برای داشته باشید که وجود توده در سینه در زمان شیردهی میتواند نشانهای از گرفتگی مجرای شیر باشد. اگر این غده در عرض چند روز از بین نرفت، باید به دکتر زنان مراجعه کنید.
انواع توده در سینه زنان چیست؟
انواع بسیاری از تودههای سینه وجود دارند که امکان پذیر، خوشخیم یا بدخیم باشند. تودههای خوشخیم سینه شایعتر از تودههای بدخیم می باشند، اما در هر حال، وجود هر غدهای در پستان، نیاز به بازدید دارد. در ادامه، از تودههای مختلفی میگوییم که میتوانند در بافت پستان به وجود همراه شوند. اول از تودههای خوشخیم میگوییم؛ تودههای خوشخیم پستان، رشد یا تودهای در بافت پستان می باشند که سرطانی به حساب نمیآیند. انواع و دلایل بسیاری برای تشکیل تودههای خوشخیم سینه وجود دارد. بعضی اوقات به علت نوسانات هورمونی، بافت فییروستیک سینه تشکیل میبشود، یعنی بافت سینه متراکمتر شده و امکان پذیر کیستهای کوچکی در آن راه اندازی بشود. برای بازدید هر تودهای باید به پزشک مراجعه کنید.
فیبروآدنوم
این مورد شایعترین نوع تودههای خوش خیم پستان است که عمدتاً در زنان ۲۰ تا ۳۰ ساله رخ میدهد، اما در سنین دیگر هم دیده میبشود. فیبروآدنوم در زمان لمس، حالت لاستیکی دارد و آزادانه به اطراف حرکت میکند. این تودهها طبق معمولً بدون درد می باشند، اندازه آنها متفاوت است و در هر جایی از بافت سینه تشکیل خواهد شد. وجود فیبروآدنوم طبق معمولً جای نگرانی ندارد و میتواند از طریق معاینه فیزیکی، ماموگرافی یا سونوگرافی پستان تشخیص داده بشود. طبق معمولً نیازی به درمان نیست، مگر این که فیبروآدنوم علتدرد یا ناراحتی بشود. در این صورت، احتمالا جراحی سینه پیشنهاد بشود.

کیست پستان
کیست سینه کیسهای پر از مایع است که در بافت پستان رشد میکند. کیست سینه که روی سطح سینه تشکیل میبشود، بعضی اوقات همانند انگور است و بافت نرمی دارد. کیستی که در عمق سینه تشکیل میبشود، احتمالا توده سفتی به نظر برسد که زیر بافت پستان قرار گرفته است. کیست پستان در زنان ۳۵ تا ۵۰ ساله و پیش از یائسگی شایعتر است. این توده پستان از طریق سونوگرافی تشخیص داده میبشود و طبق معمولً درمانی برای آن، ملزوم نیست. اگر کیست با درد و ناراحتی همراه بشود، گمان دارد که پزشک عمل به تخلیه آن با سوزن و سرنگ کند.

غده چربی در سینه
لیپومها یا غدد چربی تودههای چربی با رشد آهسته می باشند و درست در زیر سطح پوست تشکیل خواهد شد. برخی از آنها تنها چند گرم وزن دارند، در حالی که برخی دیگر میتوانند زیاد بزرگ و برآمده شوند. لیپومها در زمان لمس نرم می باشند و در صورت دستزدن به آنها، آزادانه حرکت میکنند. لیپوم از راه معاینه فیزیکی، اشعه ایکس، ماموگرافی یا سونوگرافی تشخیص داده میبشود. طبق معمولً نیازی به درمان هم ندارند، اما اگر علتناراحتی شوند یا پزشک شما ملزوم بداند، میتوان آنها را با جراحی برداشت.
آبسه یا عفونت در سینه
آبسه سینه تجمع مایع یا کیسهای چرکی در سینه است. زیاد تر هم به علت ورم پستان درماننشده تشکیل میبشود. آبسه سینه میتواند زیاد دردناک باشد و به طور یک توده قرمز و متورم در سینه ظاهر بشود. اگر سوراخی در پوست وجود داشته باشد، چرک میتواند از توده خارج بشود. علائم دیگر این چنین وضعیتی هم شامل تب و لرز میبشود. آبسهها طبق معمولً از راه سونوگرافی تشخیص داده خواهد شد و درمانشان هم زیاد تر به یک روش جراحی برای تخلیه مایع و مصرف آنتیبیوتیک نیاز دارد.
آدنوم سینه
آدنوم سینه به تومورهایی حرف های میبشود که از بافت غددی سینه ریشه گرفتهاند. این چنین تومورهایی خوشخیماند و در مواردی معدود به سرطان تبدیل خواهد شد. این کلمه با فیبروآدنوم اندکی فرق میکند.
در پایگاه خبررسانی دانشکده پزشکی جان هاپکینز آمده است:
فیبروآدنومها تودههای جامد، صاف، سفت و غیرسرطانی می باشند. فیبروآدنوم نوعی از آدنوم است که علاوه بر بافت غددی، شامل بافت فیبروزی (بافت همبند) هم میبشود.
دقت کنید که طبق معمولً فیبروآدنوم شایعتر از آدنوم است.
چه تودههایی سرطانی می باشند؟
تودههای سرطانی سینه زیاد تر به گفتن تومورهای بدخیم شناخته خواهد شد. تومور بدخیم تودهای از بافت غیرطبیعی است که از سلولهای سرطانی راه اندازی میبشود. این تودهها از نظر اندازه و بافت متفاوت می باشند و امکان پذیر، دردناک باشند. بعضی اوقات اوقات، این تودهها از راه پوست و با لمسکردن حس خواهد شد. ابراز علائم تودههای بدخیم سینه، حتماً نیاز به پیگیری دارد:
- تودهای که با بافت قسمتهای دیگر سینه تفاوت دارد.
- تودهای که اغاز به تحول شکل و ظاهر میکند.
- تودهای که سپس از قاعدگی از بین نمیرود.
- تودهای که علتدرد یا ناراحتی میبشود.
سپس از پیداکردن توده نترسید و روحیه خود را از دست ندهید. یادتان باشد که حتی اگر غده در سینه بدخیم هم باشد، امکان درمان با تشخیص سریع زیاد زیاد است.
دلایل تشکیل توده در پستان چیست؟
تودههای سینه به دلایل مختلفی در بدن به وجود میآیند و در زیاد تر موارد بافت غیرسرطانیاند که به آنها فیبروآدنوم میگویند. در موارد تعداد بسیاری هم ناشی از تجمع مایع یا همان کیست می باشند. در برخی موارد، تودهها حکایت از رشد سلولهای سرطانی در بدن دارند. پای عوامل زیاد مختلفی هم در ابتلا به سرطان پستان به بین است. این روزها، درمانهای متنوعی برای انواع سرطان سینه وجود دارد و اگر تودهای سرطانی در بدنتان حس شد، نهراسید و برای دریافت درمان مناسب، عمل کنید.
در سینه مردان هم توده شکل میگیرد؟
امکان ابراز توده در سینه مردان هم وجود دارد. مردان میتوانند به بیماری ژنیکوماستی مبتلا شوند. این حالت علتحساسشدن سینهها میبشود و امکان پذیر، با تشکیل توده لاستیکی سینه در زیر نوک پستان همراه بشود. علت ابراز مشکل عدم اعتدال هورمونی است. در پی مصرف برخی داروها هم این مشکل به گفتن یک عارضه جانبی رخ میدهد. دقت کنید که مردان هم میتوانند به سرطان سینه مبتلا شوند، بعد هرگونه توده در ناحیه پستان را جدی بگیرند. بازدید درد نوک سینه در زنان و مردان یا تغییرات بافت پستان، نیاز به پیگیری دارند.
راه حلهای درمان توده یا غده در سینه چیست؟
اگر توده یا هر چیز غیرعادی در سینه خود حس کردید، به پزشک مراجعه کنید. پزشکان با معاینه پستان و انجام عمل های عکسبرداری همانند ماموگرافی یا سونوگرافی، به دید دقیقتری از بافت پستان دست اشکار میکنند. بسته به معاینه و نتیجه تصویربرداری، عمل های بعدی پیگیری خواهد شد. اگر اشکار بشود که توده خوشخیم است، نیازی به انجام کاری دیگر نخواهد می بود. بنا به نوع توده، درمورد خارجکردن یا نکردن آن، تصمیمگیری میبشود. اما اگر توده بدخیم باشد، نیاز به بیوپسی و پیگیریهای دیگر خواهد می بود. مجدد پافشاری میبشود که درمان توده سینه، به علت آن بستگی دارد. برخی از تودهها نیازی به درمان ندارند. همیشه به علائم سرطان سینه آگاه باشید و تغییرات بافت پستان را جدی بگیرید.
دارودرمانی توده سینه
اگر تودههای ایجادشده نتیجه نوعی عفونت پستان باشند، برای درمان آنها نیاز به منفعت گیری از آنتیبیوتیک خواهد می بود. در صورتی که کیست سینه بزرگ و دردناک باشد هم نیاز به تخلیه مایع حاضر در آن است. اما در تعداد بسیاری از موارد، پزشکان فقط توده را زیر نظر میگیرند و انجام عکسبرداریهای منظم با فاصله چند ماه را در دستور کار قرار خواهند داد.
جراحی پستان
در صورتی که توده آزاردهنده باشد یا حالت سرطانی اشکار کند، نیاز به جراحی وجود خواهد داشت. یقیناً عمل های متنوعی از جمله بیوپسی یا همان مثالبرداری و تعیین نوع توده هم ملزوم است. اگر توده سرطانی باشد، احتمالا از راه حلهای درمان سرطان سینه همانند جراحی، شیمیدرمانی یا پرتودرمانی منفعت گیری بشود. بعضی اوقات هم هورموندرمانی در پیش گرفته میبشود و نیازی به منفعت گیری از راه حلهای دیگر نیست.
راه حلهای درمان خانگی و سنتی
هیچ زمان از راه حلهای سنتی و خانگی برای درمان تودههای پستان منفعت گیری نکنید. حقیقت این است که شما هیچ زمان نمیتوانید ماهیت غده در پستان را شناسایی کنید. برای این کار، نیاز به مراجعه به متخصص دارید. اگر با پیشنهادهای سنتی رایج و عمل های خانگی، تصمیم از بینبردن تودهها را داشته باشید، امکان دارد که عوارض ناخوشایندی را توانایی کنید. تعداد بسیاری از افراد با خیالِ خامِ اثرگذاری این عمل های، از درمان اصولی غافل شدهاند و تودهای سرطانی در بدنشان اغاز به جولاندادن کرده است. بعد هر تودهای دیدید، سریعاً به دکتر مراجعه کنید. دقت به علائمی همانند درد سینه زنان را هم دست کم نگیرید.

راه پیشگیری از تشکیل توده در سینه چیست؟
برای پیشگیری از درگیرشدن با تودههای سینه، بهتر است که با عمل های پیشگیرانه زیاد تر آشنا شوید. برای مثال، به پیشنهادهای زیر دقت داشته باشید و با مراعات نکاتی، مانع از ابراز سرطان یا تودههای دیگر در بافت پستان شوید:
- تحول سبک زندگی با مراعات وزن متعادل، مصرف میوهها، سبزیجات، غلات کامل و لبنیات کم چرب، افت مصرف چربیهای اشباع شده و قند
- خودآزمایی سینه و شناخت تراکم بافت سینه، شکل و اندازه طبیعی آن برای بازدید تغییرات بافت سینه
- انجام منظم ماموگرافی در سن مناسب و معاینه دورهای نزد پزشک
اگر سابقه سرطان سینه در خانوادهتان وجود دارد، حتماً به چکاپها و معاینه بالینی سینه دقت داشته باشید. عوامل خطر سرطان سینه و علائم همانند تورم سینه را بشناسید و خود را از آنها دور نگه دارید.
برای درمان توده سینه باید به چه پزشکی مراجعه کنید؟
اگر توده سینه دارید، باید به دکتر زنان مراجعه کنید. مراجعه به جراح عمومی هم در این عرصه سودمند خواهد می بود. این متخصصان با بازدید غده در سینه، به شما در تشخیص حالت پشتیبانی میکنند. با ماموگرافی یا سونوگرافی سینه، امکان بازدید سرطان سینه و انواع تودهها به وجود میآید. برای کشف علت توده در سینه زنان هم نیاز به مراجعه به پزشک دارید. اگر علائم سرطان سینه در بیماری مشاهده بشود، نیاز به پیگیریهای تشخیصی جدیتر خواهد می بود. برای مثال، برای تشخیص تودههای بدخیم سینه، به بافت و تراکم پستان دقت میبشود. ضمن این که با روشی همانند بیوپسی سینه، نوع و ماهیت غده مورد برسی قرار میگیرد.
برای شناسایی بهترین متخصصان، به سامانه دکتردکتر مراجعه کنید. در این سامانه، نظرات بیماران قبلی هر دکتر به ثبت رسیده است. با مرور آنها میتوانید متخصص دلخواهتان را اشکار و انتخاب کنید. سپس از او به شکل اینترنتی زمان بگیرید.
منبع های:
nhs.uk
my.clevelandclinic.org
nationalbreastcancer.org
سوالات متداول توده سینه
برچسبها:
دسته بندی مطالب