قدم بزرگ شناسا در اکوسیستم استارتاپی سرزمین؛ اندوختهگذاری ۱۴۰ هزار میلیارد ریال طی ۴ سال_مستطیل زرد

نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی مستطیل زرد
مدیرعامل شناسا در ابتدای این نشست ضمن اشاره به برخی از آمار این ویسی باسابقه در اکوسیستم استارتاپی سرزمین به معارفه گروه شناسا پرداخت و او گفت: گروه شناسا در قسمتهای شتابدهی با وجود تریگ آپ و در حوزه استارتاپ استودیو با برند چینووا در حال فعالیت است. از نزدیک به دو سال پیش، تریگیت، بهگفتن یک شتابدهنده آنلاین، خدمات خود را به سراسر سرزمین اراعه میدهد. اینوستوران نیز در حوزه فراهم مالی جمعی فعال است.
درواقع، شناسا الان با گسترش زیربرندها، فعالیت خود را در مرحله های پیدایش، رشد و گسترش تعریف کرده است. تمرکز ما تا بحال زیاد تر بر مرحله های ابتدایی اندوختهگذاری بوده است و انتیتیهای ما در این حوزه فعال بودهاند.
حسین نظربلند سپس از اراعه آماری از گروه شناسا او گفت: برنامهای برای اندوختهگذاری تا سال ۱۴۰۷ ترسیم کردهاند که تا ۱۴۰ هزار میلیارد ریال در اکوسیستم استارتاپی سرزمین اندوختهگذاری خواهند کرد. وی اشاره کرد که از این مقدار، یک همت مصوب شده است و تا آخر امسال اجرایی میبشود و مابقی نیز سپس از تصویب گروه مالی پاسارگاد، اجرایی خواهد شد.
چرا شناسا بیانیه خطمشی اندوختهگذاری خود را انتشار میکند؟
حسین نظربلند لزوم انتشار کردن بیانیه خطمشی اندوختهگذاری شناسا را در این مسئله میداند که مطمعن در اکوسیستم نحیف و شکننده است و باید زیاد تر آبیاری بشود: یکی از صفاتی که در بیزنس سنتی وجود دارد و در این اکوسیستم کمرنگ است، او گفت و گو مطمعن است. چیزی که من در اکوسیستم دیدم این است که اعتمادها از آنچه در آیینه میبینید شکنندهتر می باشند. انتشار کردن بیانیه خطمشی اندوختهگذاری شناسا به این علت است که ما میخواهیم مطمعن تشکیل کنیم، بعد باید شفاف باشیم و شفافیت تشکیل کنیم. ما در بیاینه اندوختهگذاریمان شفاف هستم، سازوکار تصمیمگیریمان را روشن میکنیم و اشکار میکنیم که بر پایه چه معیارهایی و با چه ارقامی و چه شرایطی اندوختهگذاری میکنیم. رسانه نیز در اینجا میتواند بهگفتن با اهمیت ترین ابزار تشکیل شفافیت به ما پشتیبانی کند تا این درخت نحیف مطمعن بین ما و همه بازیگران اکوسیستم تحکیم بشود.
۳ میلیون دلار اندوختهگذاری برای ورود به بورس
در ادامه این نشست سیدحمیدرضا علوی، معاون اندوخته گذاری شناسا در رابطه دلایل این ویسی برای انتشار کردن بیانیه اندوختهگذاری و تشریح رویکردهای آن او گفت: جای خالی بیانیه اندوختهگذاری از سمت ویسیها در ایران وجود داشت. ما این بیانیه را در وبسایت شناسا انتشار کردهایم. یکی از با اهمیت ترین رویکردهای شناسا در حوزه اندوختهگذاری، گسترش نهادی است. تریگآپ، بیلدزآپ، صندوقهای پژوهش فناوری و سکوی فراهم مالی اینوستوران از جمله نهادهایی می باشند که در شناسا شکل گرفتهاند.
اندوختهگذاری جسورانه، از دیگر رویکردهای اندوختهگذاری در شناسا است و دیگر ویسیها نیز به طور کلاسیک این چنین کاری را انجام خواهند داد. در این رویکرد، از مبلغ ۵ تا ۶۰ میلیارد تومان اندوختهگذاری را مقصد قرار دادهایم.
دیگر رویکرد اندوختهگذاری شناسا، نوآوری جسورانه است. در این رویکرد، به حل یک مشکل یا قضیه ملی فکر کرده و برای آن عمل میکنیم.
اندوختهگذاری قبل از ipo از دیگر رویکردهای اندوختهگذاری شناسا محسوب می بشود. اکنون برای رفتن روی تابلو نوآفرین در بورس، خلا وجود دارد. شناسا سرویس خود را در این خلا تشکیل کرده و با اندوختهگذاری روی کسبوکارهای دارای قابلیت ورود به بورس، پشتیبانی میکنیم تا به بازار اندوخته داخل شوند. در این عرصه تا معادل ریالی سه میلیون دلار اندوختهگذاری میکنیم. این چنین حوزههایی چون معدن، سلامت، فینتک، فناوری اطلاعات و ارتباطات، امنیت غذایی و انرژی، از جمله حوزههای مورد نظر شناسا برای اندوختهگذاری می باشند.
برای اگزیت به IPO امیدوار هستیم
در ادامه، مدیرعامل شناسا در جواب به این سوال که آیا در شناسا اگزیت به معنی واقعی رخ داده است یا خیر و اگر اگزیتی اتفاق نیفتاده، گره رخ ندادن این اتفاق چیست، او گفت: ما تا بحال نزدیک به ۲۰۰ میلیارد تومان اگزیت داشتهایم که به بنیانگذاران کسبوکارها، داخل گروه مالی و این چنین به دیگر بازیگران اکوسیستم استارتاپی صورت گرفته است.
علت کمبودن اگزیت در اکوسیستم این است که منبع های مالی باارزشی که انتظار داریم از بیرون اکوسیستم داخل بشود، جذب نمیبشود. ما در شناسا از نظر اگزیت، سودآور بودهایم و چرخ مالی روی داده است، اما اگر مدام در خود گروه مالی اگزیت بکنیم، نوعی چرخش داخل گروه محسوب میبشود. از لحاظ اکوسیستمی، همه ما به IPO امیدوار هستیم تا اکوسیستم استارتاپی به اندوختهگذارانی که یا به علت خیرخواهی برای اقتصاد ملی یا به علت وجود مشوقهای دولتی اندوختهگذاری میکنند، وابستگی کمتری داشته باشد و بهمرور به سمت جذب اندوخته از اندوختهگذارانی حرکت کنیم که برای کسب سود و اندوختهگذاریهای خرد و به تعداد زیاد، به اکوسیستم میآیند. این اتفاق با ورود به بورس، امکان تحقق دارد.
در رابطه اگزیتهای شناسا در اکوسیستم میتوانم به اگزیت از شب به گروه گلرنگ اشاره کنم، اگزیت از لینکپ در داخل گروه مالی و به خود بنیانگذاران هم تا هشت استارتاپ را اگزیت کردهایم.
بقراط آخرین مورد اندوختهگذاری بیرون از اکوسیستم ماست. این چنین از جمله موارد داخل گروه که روی آن اندوختهگذاری کردهایم، اسمایلینو بوده است. در نیمه دوم سال روی استارتاپهای اکوسیستم اندوختهگذاری می کنیم.
وضع منبع های مالی اکوسیستم رو به بهبود است
مدیرعامل شناسا این چنین در رابطه فعالیتهای شناسا طی یک سال قبل و تغییرات اکوسیستم با آمدن دولت تازه او گفت: ما طی یک سال تازه و بر پایه روندهای جهانی زیاد تر روی استارتاپهای حاضر در پورتفوی اندوختهگذاری شناسا، اندوختهگذاری کردهایم.
اما به نظر میرسد که در اکوسیستم وضع منبع های مالی رو به بهبود است. بهاختصاصی برای قانون جهش تشکیل دانشبنیان، قفلی که چند سال روی اکوسیستم بوده، برداشته شده و برداشت ما این است که منبع های مالی بیشتری به اکوسیستم استارتاپی تزریق میبشود.
اندوخته گذاری شناسا به ۳۰ میلیون دلار می رسد
نظربلند در ادامه و در جواب به این سوال که از ابتدا تا بحال چه مقدار اندوختهگذاری داشتهاید، اشاره کرد: ما در شناسا تا بحال ۱۸ میلیون دلار اندوختهگذاری کردهایم.
در ادامه سیدحمیدرضا علوی، معاون اندوختهگذاری شناسا، افزود: ما تا آخر سال ۱۴۰۳، عدد اندوختهگذاری خود را از ۱۸ میلیون دلار به ۳۰ میلیون دلار میرسانیم.
ما روی تعداد اندوختهگذاری مانور نمیدهیم، هرچند مطابق گزارش انجمن ویسی ایران، طی سه سال قبل، بیشترین تعداد اندوختهگذاری را داشتهایم. بهطور کلی، طی سال قبل، در رویکرد نوآوری جسورانه، ۵ اندوختهگذاری داشتیم. در رویکرد اندوختهگذاری جسورانه هم هفت مورد اندوختهگذاری داشتهایم.
در ادامه این نشست خبری مدیرعامل شناسا، در رابطه حوزههای دلنشین اندوختهگذاری شناسا و دلایل ورود به این حوزهها او گفت: شناسا از ابتدای تأسیس در حوزه سلامت فعال است، منتهی در قسمت هایتک سلامت و با استارتاپهایی چون پداسیس در عرصه اسکلت حرکتی، پارس تراوا در حوزه درمان سرطان، پردیس ژن در عرصه ژنتیک و طنین در حوزه ناشنوایی. با اندوختهگذاری روی بقراط، داخل حوزه سلامت الکترونیک شدیم که جای کار تازه دارد، هرچند چالشهای جدی هم در آن به چشم میخورد. در این حوزه، امسال از شناسا خبرهای جدی فرد دیگر هم خواهید شنید. در عرصه معدن هم باور داریم که تکنولوژی باید داخل حوزه معدن بشود. از سال قبل و در گروه مالی، کوششهایی را با میدکو اغاز کردهایم.
علوی، معاون اندوختهگذاری شناسا نیز در این مورد و اندوختهگذاریهای آینده شناسا او گفت: در حوزه ساختمان در همکاری با کیسون، بیلدزآپ را راهاندازی کردیم که چند استارتاپ هم در این مرکز راهاندازی شدهاند. به حوزههای انرژی، هوش مصنوعی و ماشین هم داخل خواهیم شد.
نابالغبودن ذات اکوسیستم استارتاپی است
محمود کریمی، معاون اندوختهگذاری شناسا، نابلدی و نابالغ بودن را در ذات شکلگیری اکوسیستم استارتاپی میبیند و خاطرنشان میکند بنگاههای اقتصادی حتی با وجود محرکی همانند قانون جهش تشکیل دانشبنیان نیز معاشرت و زندگی با استارتاپها را بلد نیستند و آنهایی بهتر کار میکنند که با شراکت دیگران، معاشرت با استارتاپها را تمرین و توانایی کردهاند.
کریمی یکی از درسآموختههای خانواده شناسا را در این میداند که به غالببودن مالکیت بنیانگذاران اصالت بدهیم و بدانیم حد مداخلهمان تا کجا باشد. شناسا در رویکرد تازه خود تلاش میکند با بقیه بازیگران تعامل بیشتری داشته باشد و با وجود در تشکلهایی همانند انجمن اندوختهگذاری خطرپذیر، انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران، نهادهای رگولاتور بالادست و دیگر استارتاپها و اندوختهگذارها، ارتباطات بیشتری را شکل دهد. در این فضا، شناسا، در کنار دیگر این بازیگران قرار میگیرد و این یک رقابت نیست، بلکه رفاقتی است که زمین حاصلخیزتری را برای رشد کسبوکارهای نوپا و تازه شکل خواهد داد.
گلوگاه اکوسیستم در چند سال آینده، افتتیم است
مدیرعامل شناسا درمورد شکلگیری اکوسیستم اینطور میگوید: یک برداشت سادهانگارانه این است که بگوییم موجی شکل گرفت و پول هم وجود داشت و با همهشدن پول، این موج نیز همه شد. اما من میگویم موجی شکل گرفت و ما یک سری ایده را از جهان کپی کردیم و الان به دورهای رسیدیم که باید خودمان اغاز به نوآوری کنیم و این کار سختی است.
پیشبینی من این است که با مجموع اگزیتی که رخ داده است و قانون جهش دانشبنیان و وجود ما و دیگر بازیگران، اکوسیستم در یک سال آینده زیاد افتپول نخواهد داشت، اما من بهشدت نگرانم که با افتایده نوآورانه روبه رو شویم. این که یک ایدهای را بیاوریم وسط صنعت و کار کند، اصلا کار آسانی نیست! چون الگویش در بیرون وجود ندارد که کپی کنیم و باید این کار را بهصورت کاملا نوآورانه انجام دهیم. گلوگاه اکوسیستم در دو سه سال آینده، تیم است. ایدهها می باشند و گمان من این است که در کل، اندوخته هم هست؛ اما تیمی که این ایده را به ثمر رساند از مسائلی است که با آن مواجه هستیم و باید بگردیم و این چنین تیمی را اشکار کنیم.
دسته بندی مطالب