اموزش

با مزایا و زیان های زوفا آشنا شوید_مستطیل زرد


نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی مستطیل زرد

زوفا (Hyssopus officinalis) از اعضای خوراکی خانواده‌ی نعنائیان است که در طیف گسترده‌ای از غذاها، نوشیدنی‌ها، داروهای سنتی و حتی عطرها از آن منفعت گیری می‌بشود.

گیاهان زوفا همانند شکل کوچک‌تری از اسطوخودوس می باشند و دارای خوشه‌هایی از گل‌های آبی می باشند که مقداری بوی نعناع خواهند داد. در ایران، گیاه زوفا در شمال غربی و جنوب شرقی ایران و نواحی اطراف دریای خزر به‌صورت ماشین رشد می‌کند. چای تهیه‌شده از زوفا برای درمان سرفه، گوش درد، آسم و نفخ منفعت گیری می‌بشود.

رایج‌ترین موارد منفعت گیری از زوفا در طب سنتی برای تسکین احتقان سینه و سرفه، تسکین گلودرد و منفعت گیری به‌گفتن آرام‌قسمت ملایم به‌حساب می‌آید. برخی از افراد اعتقاد دارند تأثیر زوفا در رفع کردن گاز یا گرفتگی روده نیرومندتر از تأثیر آن در درمان سرفه است.

مزایا زوفا برای سلامتی

مواد مغذی و روغن‌های فرار حاضر در زوفا می‌توانند اثرات مفیدی برای سلامتی داشته باشند. برای مثال، زوفا سرشار از فلاونوئیدها، ترکیبات خوش‌طعمی است که می‌توانند به‌گفتن آنتی‌اکسیدان عمل کنند. خوردن غذاهای غنی از فلاونوئیدها می‌تواند به افت خطر ابتلا به بیماری‌های مرتبط با سن همانند آب مروارید، بیماری قلبی و سکته پشتیبانی کند. بنا به اطلاعات منتشرشده در وب‌سایت وب ام‌دی، زوفا امکان پذیر مزیت‌های زیر را داشته باشد:

زخم‌ها به دلایل مختلفی رخ خواهند داد اما دو ماده‌ی شیمیایی خاص یعنی اوره آز و آلفا کیموتریپسین با تشکیل زخم ربط دارند. به‌نظر می‌رسد عصاره‌ی زوفا این مواد شیمیایی را مهار کرده یا از تشکیل زخم توسط آن‌ها ممانعت می‌کند. با افزودن مقدار مقداری زوفا به رژیم غذایی خود امکان پذیر بتوانید خطر دچار شدن به زخم معده را افت دهید.

تسکین علائم آسم

چندین مطالعه نشان داده‌اند منفعت گیری سنتی از زوفا برای درمان علائم آسم و سرماخوردگی تاثییر دارد. این مطالعات زوفا را با دیگر راه حلهای گیاهی و غیرگیاهی برای درمان علائم آسم قیاس کرده و دریافتند زوفا از موثرترین مواد طبیعی در درمان علائم آسم است.

تأثیر مثبت زوفا در درمان علائم آسم احتمالا به این علت باشد که زوفا حاوی پینوکامفون است که ماده‌ی مقداری سمی مرتبط با کافور است و به باز کردن مجاری هوایی پشتیبانی می‌کند. با‌این‌حال، در صورت دعوا‌ی آسم همیشه ابتدا داروهای تجویزشده‌ی خود را مصرف کنید.

افت خطر ابتلا به سرطان

آنتی‌اکسیدان‌های حاضر در زوفا فقط برای افت خطر ابتلا به بیماری‌های مرتبط با افزایش سن سودمند نیستند؛ بلکه امکان پذیر به افت خطر ابتلا به سرطان نیز پشتیبانی کنند.

خوردن غذاهای غنی از آنتی‌اکسیدان با افت خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان مرتبط است، چون آنتی‌اکسیدان‌ها به بدن پشتیبانی می‌کنند رادیکال‌های آزاد را که می‌توانند جهت سرطانی شدن سلول‌ها شوند، حذف کنند.

آسم شامل التهاب قابل دقت مجاری هوایی است. تاثییر زوفا بر آسم می‌تواند به انواع دیگر التهاب نیز گسترش یابد. درحالی‌که مطالعات بیشتری برای تعیین اثربخشی زوفا در درمان التهاب در انسان‌ها نیاز است، پژوهش‌های حیوانی مقدماتی مشخص می کند زوفا می‌تواند به افت التهاب پشتیبانی کند و خطر ابتلا به بیماری‌هایی همانند بیماری قلبی، آرتریت و دیابت را افت دهد.

زیاد تر بخوانید

اگرچه زوفا مزایا بسیاری برای سلامتی دارد و می‌تواند کارکرد کلی بدن را بهبود دهد، مصرف آن با خطراتی همراه است. همانند تعداد بسیاری از انواع گیاهان، برخی افراد در نتیجه‌ی مصرف زوفا احتمالا دچار ناراحتی معده، نفخ یا اضطراب شوند. اگر دچار این علائم شدید، مصرف زوفا را قطع یا مقدار آن را افت دهید.

دیگر خطرات بالقوه زوفا برای سلامتی عبارت‌اند از:

آلرژی: زوفا از همان خانواده‌ای است که گیاهانی همانند نعناع، فرنجمشک و  نعنای گربه‌ای  به آن تعلق دارند. چنانچه نسبت به این گیاهان آلرژی دارید، در مصرف زوفا نیز احتیاط کنید، چون امکان پذیر جهت عکس العمل‌ آلرژیک بشود.

تشنج: زوفا جهت تشنج می‌بشود و می‌تواند خطر تشنج را حتی در بزرگسالان بدون مشکلات قبل افزایش دهد. افرادی که از داروهای ضدتشنج منفعت گیری می‌کنند یا مبتلا به اختلالات تشنج می باشند، باید از مصرف محصولات حاوی زوفا اجتناب کنند. کودکان نیز باید از مصرف محصولات زوفا اجتناب کنند، چون به‌نظر می‌رسد تاثییر تشنج‌زای آن در کودکان نیرومندتر باشد.

سقط جنین: زنان باردار یا زنانی که امکان پذیر باردار شوند، باید به کلی از مصرف زوفا اجتناب کنند. زوفا می‌تواند جهت انقباض رحم بشود و سقط جنین یا دیگر عوارض بارداری را در پی داشته باشد.

مقدار مصرف زوفا

تا بحال مطالعه‌ای در عرصه‌ی حداکثر مقدار مصرف ایمن زوفا انجام نشده است. به‌نظر می‌رسد مقداری که طبق معمولً در غذا وجود دارد، برای مصرف بی‌خطر باشد؛ اما مقادیر زیاد زوفا یا عصاره‌ی آن می‌تواند جهت مشکلات سلامتی بشود. به‌طور کلی، خوردن یا نوشیدن یک وعده چای زوفا یا مصرف مقداری از زوفا که در چاشنی‌ها یافت می‌بشود، به گمان زیادً برای اکثر بزرگسالان بی‌خطر است.

دسته بندی مطالب

مقالات کسب وکار

مقالات تکنولوژی

مقالات آموزشی

سلامت و تندرستی

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا