بحران در فلایتیو؛ ماجرا چطور اغاز شد و به کجا رسید؟_مستطیل زرد

نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی مستطیل زرد
کارکنان نیز در متنی که در لینکدین انتشار کردهاند باور داشتهاند که یکی از «بهترین فصلهای فعالیت فلایتیو» را رقم زده و باور داشتهاند که اگر در یک فضای سالم قرار داشتند با فعالیتهایشان میتوانستند اغاز یک فصل تازه از رقابت در صنعت گردشگری را رقم بزنند.
اعضای هیئت مدیره و سهامداران فلایتیو اما نظرای کاملاً ناموافق دارند و ادعای رشد ۱۰۰ درصدی بعد از اتفاقات تازه گواهی است بر اختلاف نظر شدیدی که بین سهامداران و هیئت مدیره و مدیران و کارکنان اسبق این مجموعه وجود دارد.
هلدینگ ارنیکا؛ سهامدار عمده فلایتیو
در رأس سهامداران مجموعه فلایتیو هلدینگ ارنیکا قرار دارد که در سال ۱۴۰۰، با اندوختهگذاری ۲۰۰ میلیارد تومانی روی فلایتیو ۷۰ درصد سهام این شرکت را خرید تا سهامدار عمده این مجموعه بشود. هلدینگ ارنیکا خود را یک شرکت اندوختهگذاری هوشمند معارفه میکند که فعالیتش را از سال ۱۳۸۸ اغاز کرده و تا امروز روی زیاد تر از ۱۵ شرکت اندوختهگذاری کرده و به جستوجو آن است که به کسبوکارها برای فعالیت در سطح بینالمللی پشتیبانی کند.
این هلدینگ کار او را با فعالیت در حوزه انرژی و نیروگاه اغاز کرده می بود اما چند سال بعد از تأسیس تصمیم گرفت به حوزه تجارت الکترونیک داخل بشود. اندوختهگذاری روی استارتاپها برای گسترش حوزه استارتاپی و فناوری را از سال ۱۳۹۴ اغاز کرد و از سال ۱۳۹۶ از طریق راهاندازی برند «اکسکوینو» (در عرصه بلاکچین) و «هومسا» (در عرصه گردشگری) رسماً به حوزه بلاکچین و گردشگری داخل شد. سال ۱۳۹۷ هلدینگ ارنیکا درگاه پرداخت امن در حوزه بلاکچین را با «بیتراه» راهاندازی کرد تا فعالیتهایش در حوزه رمزارز را گسترش دهد.
گسترش فعالیت در حوزه گردشگری مقصد بعدی این هلدینگ می بود که با اندوختهگذاری ۲۰۰ میلیارد تومانی روی شرکت فلایتیو محقق شد. اندوختهای که حرف های میشد میتواند تا ۳۰۰ میلیارد تومان هم افزایش اشکار کند. با اندوختهگذاری ارنیکا در فلایتیو مقدار سهامی که شرکت صباایده در فلایتیو داشت افت اشکار کرد و از ۲۰ درصد به ۶ درصد رسید و ارنیکا هم بزرگترین سهامدار این مجموعه شد.
مقصدگذاری هلدینگ ارنیکا از سال ۱۴۰۲ روی حوزه هوش مصنوعی بوده و در این راستا، ارنیکا «هوش سامان» را راهاندازی کرده که متمرکز بر حوزه امنیت اطلاعات و هویت در فضای دیجیتال است.
چالش اندوختهگذاری و سهامداری در استارتاپها
اکنون عامل مهم طوفان در فلایتیو همین هلدینگ ارنیکا معارفه شده است. هلدینگی که اشکار نیست با تکیه بر سهام عمده و مهمای که دارد، چه نوع دخالتهایی انجام داده و چه تصمیماتی گرفته که در زمان یک هفته مجموعه بزرگی را از کارکنانش خالی کرده است.
یقیناً قضیه دخالتهای غیرمنطقی انگارً اولین کاری بوده که به زعم مدیرعامل و مدیران ارشد نامطلوب بوده و به استعفای آنها منجر شده است. قدمهای بعدی هیئت مدیره نیز حرفهای و منطقی نیست.
هرچند ماجرای اخراج یا تعدیل کارکنان تلخ است؛ اما در سراسر دنیا و حتی در کمپانیهای بزرگی همانند اپل و گوگل هم رخ میدهد ولی شیوه گفتن این نوشته از سوی هیئت مدیره به کارکنان مطلوب نبوده است و زیاد تر از یک تصمیم حرفهای مبتنی بر سیاستهای اجرایی به لجبازی یا تسویه حساب شخصی شباهت دارد.
مسئله دوم بیانیهای می بود که بعد از این اتفاقها توسط هیئت مدیره و سهامداران نوشته و انتشار شد. بیانیهای که لحن، متن و ادعاهای آن او گفت و گوبرانگیز می بود و مخاطب را چندان مجاب به پذیرفتن صحت آن نمیکرد.
اختلاف بین سهامدار یک مجموعه با مدیران و کارکنان آن در روزهایی که او گفت و گو فروش و واگذاری سهام استارتاپها به هلدینگها یا شرکتهایی که یا دولتی می باشند یا پیش از این بازیگران عرصه اقتصاد سنتی یا اقتصاد متداوم (Legacy industries) بودهاند نقل شده، این تحول و تغیرات در اکوسیستم استارتاپی سرزمین را دلواپسکننده کرده است.
دسته بندی مطالب