موشک فالکون هوی اسپیس ایکس هواپیمای فضایی مرموز X-37B را پرتاب کرد

فضاپیمای بدون سرنشین X-37B بامداد جمعه در ساعت ۰۴:۳۷ به زمان ایران سرانجام بعد از چند هفته تاخیر، برفراز موشک فالکون هوی اسپیس ایکس از مرکز فضایی کندی ناسا به هوا برخاست. دو تلاش اول اسپیس ایکس برای پرتاب این فضاپیمای نظامی نهانکار در ماه آذر، به علت شرایط نامساعد هوا و مشکل در تجهیزات زمینی به تعویق افتاد.
پرتاب امروز هفتمین پرواز ایکس-۳۷بی را رقم زد؛ اما این اولین بار می بود که هواپیمای فضایی نظامی برفراز موشک فالکون هوی اسپیس ایکس، دومین موشک قوی عملیاتی جهان بعد از اسپیس لانچ سیستم به فضا سفر میکرد. این ماموریت این چنین ۹۵امین پرتاب اسپیس ایکس در سال ۲۰۲۳ می بود. این شرکت فقط چند ساعت سپس در ساعت ۰۷:۳۱ به زمان ایران، ۹۶امین و آخرین پرتاب خود در سال جاری را با پرتاب ۲۳ ماهوارهی استارلینک برفراز موشک فالکون ۹ رقم زد.
پیش از آنکه هواپیمای فضایی در مدار نهایی خود قرار گیرد، اسپیس ایکس پخش زندهی پرتاب فالکون هوی را به خواست نیروی فضایی ایالات متحده متوقف کرد.
ماموریت تازه ایکس-۳۷بی که با نام OTV-7 و این چنین USSF-52 شناخته میبشود، انگار از قوت فالکون هوی برای انجام وظایفش منفعت خواهد گرفت. مقامهای نیروی فضایی پیشتر اظهار کرده بودند که اهداف مهم پرواز تازه «شامل راهاندازی مجددی هواپیمای فضایی چندبارمصرف در مسیرهای مداری تازه است.»
این اولین بار می بود که هواپیمای فضایی ایکس-۳۷بی برفراز موشک فالکون هوی پرتاب میشد
فالکون هوی از سه مرحلهی اول فالکون ۹ که به یکدیگر متصل شدهاند، راه اندازی شده است. بوستر مرکزی این ترکیب، مرحلهی دوم را که محموله برفراز آن جای دارد، حمل میکند. همان گونه که در پرواز امروز ناظر بودیم، هر سه مرحلهی اول فالکون هوی چندبارمصرف می باشند. دو بوستر جانبی موشک تقریبا ۸٫۵ دقیقه بعد از برخاست، برای فرود ایمن در پایگاه نیروی فضایی کیپ کانارول به زمین بازگشتند. این دو بوستر که پیشتر در ماه اکتبر در ماموریت پرتاب کاوشگر سایکی ناسا بهکار رفته بودند، امروز پنجمین پرتاب و فرود خود را توانایی کردند.
جسی اندرسون، مهندس اسپیس ایکس در پخش زنده خبرداد که هر دو بوستر جانبی فالکون هوی به سلامت در لندینگ زون ۱ و لندینگ زون ۲ فرود آمدند و ۲۵۷امین و ۲۵۸امین فرود پیروزیآمیز یک موشک کلاس مداری را رقم زدند. بااینحال، بوستر مرکزی موشک امروز برای اولین و آخرین بار پرواز کرد و بعد از پرتاب، عمدا در اقیانوس اطلس دور انداخته شد؛ چون فاقد سوخت کافی برای برگشت و فرود روی زمین می بود.
ایکس-۳۷بی به شاتل فضایی بازنشستهی ناسا شباهت دارد؛ اما از آن فضاپیمای افسانهای زیاد کوچکتر است. این وسیلهی نقلیهی بدون سرنشین فقط ۸٫۸ متر طول دارد و طول بالهایش به ۴٫۶ متر میرسد. درمقابل، هر مدارگرد شاتل فضایی ۳۷ متر طول و بیشتر از ۲۴ متر طول بال داشت.
ایکس-۳۷بی ساخت بوئینگ است و نیروی فضایی آمریکا انگار دو فروند از آن را در مالکیت خود دارد. این هواپیماهای فضایی عمدتا بهگفتن تجهیزات آزمایشی مداری مورد منفعت گیری قرار میگیرند و به ارتش آمریکا امکان خواهند داد تا به نحوهی کارکرد و حرکت ابزارها در محیط فضا پی ببرد. فراتر از این، اطلاعات فرد دیگر درموردی ایکس-۳۷بی در دست نیست. جزئیات مربوط به ماموریتهای این هواپیمای فضایی، از برنامههای پرواز تا محمولههای مهم، طبق معمول محرمانه می باشند.
بااینحال، ایکس-۳۷بی بعضی اوقاتاوقات برخی تجهیزات غیرنظامی و غیرمحرمانه را نیز با خود به فضا حمل میکند. بهگفتن مثال، در ماموریت امروز یک محمولهی آزمایشی از ناسا به نام Seeds-2 به همراه هواپیمای فضایی پرتاب شد. بهحرف هایی مقامهای نیروی فضایی، سیدز ۲ بذرهای گیاهان را در معرض محیط مملو از پرتوهای صدمهرسان فضا قرار میدهد.
جزئیات مربوط به ماموریتهای ایکس-۳۷بی طبق معمول محرمانه می باشند
معلوم نیست ماموریت OTV-7 چه مقدار طول خواهد کشید. اما از آنجا که ۶ ماموریت قبلی ایکس-۳۷بی بیشتر از ۷ ماه به طول انجامیدند، میتوان انتظار داشت که ماموریت تازه هواپیمای فضایی نهانکار نیز به همین اندازه طویل باشد.
ماموریتهای قبلی ایکس-۳۷بی همه انها در مدار نزدیک زمین، در ارتفاع فقط چند صد کیلومتری بالاتر از سیاره انجام شدند؛ اما فالکون هوی میتواند فضاپیما را زیاد بالاتر ببرد و بهطور بالقوه به مدار زمینآهنگ در ارتفاع ۳۵هزار کیلومتری رساند. اما معلوم نیست آیا واقعا این اتفاق رخ خواهد داد یا خیر.